fbpx

FRISS HÍREK

A nemzetgazdasági átlag tízszeresét viszi haza havonta egy átlagos NBI-es focista

- Advertisement -

Átlagosan egy magyar focicsapat a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el fizetésekre, vagyis az akkori év végi árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot — írta meg az Mfor.hu az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott üzleti jelentéséből.

A 2018-as 16 százalékos növekedésnek köszönhetően az európai ligák rangsorában a 21. helyet szerezte meg Magyarország az előző évi 23. után. A lap felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt néhány év viszonylatában még szembetűnőbb a tendencia:

  • 2015-ben a ranglista 24. helyén szerepelt Magyarország,
  • az akkori 42 millió euró után 2018-ban már 64 milliót költött az élvonal fizetésekre,
  • az egy klubra vetített átlagos bérköltség 3,5 millió euróról 5,3-ra növekedett.

A kimutatott 16 százalékos növekedés az adóváltozások tükrében jelentősnek nevezhető, és arra enged következtetni, hogy a jogszabályi változások által elért megtakarításon felül is jócskán növekedtek a fizetések. 2017 szeptemberétől lépett életbe a fideszes Tiba István javaslata, miszerint a sportvállalkozás mentesüljön a sportoló bére után fizetendő ekho teljesítése alól. A lap szerint minden esély megvan arra, hogy a bérnövekedés üteme a 2019-es pénzügyi évben is hasonló mértékű legyen, így pedig jó eséllyel a magyar NBI bekerül az európai ligák top 20-as mezőnyébe.

Hasonló cikkünk:  Egy rejtély megoldása: ki és miért lesz hálás Gulyás Gergelynek a Magyar Péter jelenség kapcsán, amihez vagy van köze, vagy nincs?

Az UEFA jelentése szerint 2018-ban tehát 16 százalékkal, 8 millió euróval 64 millióra, vagyis a 2018 végi 321 forintos árfolyamon számolva 20,5 milliárd forintra emelkedtek a bérkiadások az NBI-es kluboknál. Ebből egy átlagos magyar csapatra éves szinten 5,3 millió euró, azaz 1,7 milliárd forint jutott. Az UEFA adatai szerint egy átlagos magyar csapatnál a focisták bére éves szinten 1,3 milliárd forintot emésztett fel, vagyis havi 108 millió forintot.

A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es csapatok átlagos létszáma 33 fő volt, ami azt jelenti, hogy egy magyar focista az NBI-ben 2018-ban havi bruttó 3,3 millió forintért rúgta a bőrt. Ez az akkori nemzetgazdasági átlagkeresetnek kereken a tízszerese.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...