fbpx

FRISS HÍREK

Amerikából jött Mélykútra az agrárminiszter, visszamenőleg kifizetik a kacsa- és libatartókat

- Advertisement -

Már az apám is szárnyasokat tartott. A családunk ma is ebből próbál megélni, de majdnem lehetetlen. Az áremelkedések, a drága takarmányárak, az energia drágulása, a madárinfluenza, az elszálló termelési költségek mellett most a legnagyobb bajunk, hogy nem kaptuk meg a beígért állatjóléti támogatásokat. A felvásárlási árakat pedig úgy lenyomják a nagy integrátorcégek, hogy a megélhetésünk került veszélybe. Mesélte egy kacsatenyésztő, miközben gyülekeztek a víziszárnyas-tenyésztők Mélykúton, ahol azért tüntettek, mert a nekik járó állatjóléti támogatásoknak csak a töredékét kapták meg a magyar államtól.

Többszáz a támogatások elmaradása miatt jövedelem nélkül maradt kacsa- és libatenyésztő demonstrált Mélykúton

A termelők elégedetlenségének oka az, hogy a támogatások mindössze 37%, illetve 44%-át fizették ki a termelőknek. A Magyar Államkincstár ugyanis a támogatási igényeket csökkentette, amit azzal indokoltak, hogy a benyújtott jogszerű támogatási igények meghaladták a rendelkezésre álló keretet. A támogatások kétharmadának elmaradása miatt jövedelem nélkül maradt kacsa- és libatenyésztők ezért vonultak fel Mélykúton, a hetekben újabb milliárdos állami támogatást kapott, Hunent Zrt. irodája előtt.

A demonstráló termelők a helyszínt tudatosan választották ki, hiszen Mélykúton lakik Kiss István agrármilliárdos, a Hunent igazgatóságának elnöke, azé a cégé, amely a térség egyik legnagyobb vállalataként évente mintegy 10-11 millió darab pecsenyekacsát és kb. 300-400 ezer darab húslibát dolgoz fel. Kiss a Magyar Kacsaszövetség elnöke is, amely szervezet képviseli a tenyésztőket. A termelőket tömörítő szervezeteken belül azonban bizalmi válság alakult ki az elmúlt időszakban, mert az elmaradt kifizetések miatt sokan azt tapasztalták, hogy az ágazatban dolgozó családokat magukra hagyták. Ez vezetett végül a mélykúti demonstrációhoz.

Tüntetők a Hunent Zrt. irodája előtt / Fotó: kecsup.hu

A termelők nevében Szabó Bálint beszélt, aki elmondta, az állam ugyan 14 milliárd forintot kifizetett, de annak csak töredéke jutott el a kistermelőkhöz. Ezért az egyik követelésük az, hogy az elmaradt állatjóléti támogatásokat 30 napon belül fizessék ki. A következő követelésük pedig az, hogy a szakminisztérium a termelőkkel közösen határozzon meg rögzített, minimál felvásárlási árat, aminél kisebb áron „se Kiss István, se Szabó Miklós, se senki más, ne vehessen alacsonyabb áron kacsát és libát a magyar piacon” – emelte ki Szabó. Egy független vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezik, amely feladata kivizsgálni az eltűnt állatjóléti milliárdokat, ami a termelőket illeti meg. Ezért pedig a Kacsa- és Lúdszövetség elnökségét számoltatnák el – mondta Szabó.

A demonstrálók szerint tehát ezek a szakmai szervezetek nem képviselik kellőképpen a gazdálkodók érdekeit, a vezetőik kivétel nélkül a nagy integrátor cégek képviselői közül kerültek ki, ezért a Baromfi Termék Tanácsban és a többi szervezetben is tisztújítást követelnek.

Hasonló cikkünk:  Májusban adják majd át a forgalomnak az M44-es út Szentkirály és Tisza közötti szakaszát

A miniszter megszakította az amerikai útját, hogy csillapítsák a termelők indulatát

A tüntetés után röviddel Nagy István agrárminiszter is megérkezett a gazdák fórumára, a mélykúti művelődési házba, de megjelent Feldman Zsolt államtitkár és Farkas Sándor miniszterhelyettes is. Nagy bejelentette a zsúfolásig telt teremben, hogy kifizetik az elmaradt állatjóléti támogatásokat, amire a kormány 1,9 milliárd forintot különít el. Ezzel, ahogy a miniszter fogalmazott, a tüzet sikerült eloltani.

Jobbról Szabó Bálint, Bányai Gábor, Nagy István, Csorbai Attila / Fotó: kecsup.hu

A gazdálkodók azt kifogásálják, hogy az állatjóléti támogatásokat gyakran úgy építik be a felvásárlási árakba a nagy integrátorcégek, hogy figyelmen kívül hagyják, ha végül megváltozik az állattartóknak kifizetett támogatás mértéke. A miniszter elismerte, hogy ez az eljárás alkalmas a termelői bizalom megingatására, ezért mindenképpen visszaszorítandó. Nagy István arról is beszélt, hogy a felvásárlási árakban a termelőknek és a felvásárlóknak kell megegyezniük, ebben a kormány közvetítésével tud segítséget nyújtani.

Állattartók érkeznek a mélykúti művelődési házba / Fotó: kecsup.hu

A fórumon a Baromfi Termék Tanács elnöke, Csorbai Attila a teljes vezetés lemondását is bejelentette, és a tisztújításról is megállapodtak.

A termelői oldal közösen lép fel a rögzített, minimál felvásárlási árak kialakításáért

A fórumot követően került sor arra az egyeztetésre, ahol a miniszter, a terméktanácsi elnökök és a tüntető gazdák delegált képviselői vettek részt. Szabó Bálint úgy foglalta össze a mai nap eseményeit közösségi oldalán, hogy „sok lúd disznót győz, a kacsa- és libatermelők összefogása áttörést hozott”. A demonstrációt és az egyeztetéseket sikeresnek véli, mert

  • 1,9 milliárd forint plusz forrást biztosítanak a bajba jutott gazdáknak.
  • A Magyar Kacsa- és Libaszövetségek vezetése lemondott és rendkívüli tisztújítást tartanak.
  • És sikerült arról megállapodni, hogy a termelői oldal úgynevezett Termelői Integrációs Szervezetet alakít, amelyen keresztül érvényesíthetik a termelők érdekeit a felvásárlási árak kialakításakor és a madárinfluenza okozta károk kompenzálása érdekében.

A tüntetés és a fórum néhány pikírt megjegyzéstől eltekintve békésen zajlott, amelyen mintegy 400 gazdálkodó gyűlt össze. A demonstráción megjelent a térség országgyűlési képviselője, Bányai Gábor, illetve az ellenzék közös jelöltje, a szintén termelő, Kiss László is. A kérdés márcsak az, amit a művelődési házból kifelé jövet egy tenyésztő megjegyzett a társának, hogy miután 2016-ban is volt már hasonló helyzet, most vajon hogyan és mikor fogják kifizetni őket.

Kacsa- és libatartók az egyeztetésen Mélykúton / Fotó: Agrárminisztérium

Korábbi cikkünk a témában:

Bajban a kacsa- és libatenyésztők, február 4-én Mélykúton demonstrálnak a termelők

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...