fbpx
13.7 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A Dutra traktorokok tizedik alkalommal találkoznak Kiskőrösön

- Advertisement -

Idén tízedik alkalommal rendezik meg a Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozót.

A kiállításra idén is szinte minden olyan országból érkeznek traktorok, ahová a ’60-70-es években a hazai gyárból Dutrát szállítottak.

A június 3. és 5. között zajló eseményen várhatóan nem maradnak el a népszerű programok: a felvonulás, a Dutra húzóverseny és az ember a gép ellen erőpróba sem.

Éményvideó a 2021-es felvonulásról:

Miért érdekes a Dutra traktor?

A magyar gyártású Dutra traktorok a budapesti Vörös Csillag Traktorgyárban készültek, az 1950-es évektől kezdődően az 1970-es évek közepéig. A konstrukció időtállóságát mutatja, hogy a gazdák a mai napig használják a Dutra traktorokat, így általában az apróhirdetések között is mindig megtalálhatóak ezek a gépek, írja az Agroinform.hu.

A Magyar Narancs áttekintő cikke szerint szupertraktor is lehetett volna, de a fura kommunista piac szabályai miatt a Szovjetúnió nem kért belőle, így nem is lett sikeres:

Sokak számára a D4K típusok, illetve ezeknek mindenféle variációi jelentik a Dutra márkanevet, pedig a gyár már 1958-ban használta az összes termékére. Az elnevezés egy pofon­egyszerű mozaikszó, a dömper (angol eredetiben: dumper) és a traktor összevonásából született, bár egyesek a „dízel univerzális traktorra”, mások meg a „Duna menti traktorra” esküsznek – tévesen.

Hasonló cikkünk:  Emberhátrányban tudott egyenlíteni Lakitelek Nyárlőrincen (galériával)

„Dutrából tavaly csak 1611 darabot gyártottak. Viszont tízszer annyit, 16 108 traktort importáltak a múlt évben” – írta a cikk szerzője, Lovas Márton, hozzátéve azt is, hogy az MTZ „tartósabb és üzembiztosabb, pótalkatrész-ellátása biztosított”. Az újságíró megjegyezte, hogy a szovjet traktorok kisebb teljesítményűek – 50 lóerősek –, de végül arra a következtetésre jutott, hogy nem is kell ennél több, a Vörös Csillag Traktorgyárat pedig az akkoriban csődbe jutott híres nyugati cégekkel állította párhuzamba: „Krupp, Rolls-Royce, Boeing a zsákutcába jutott cégek között – nem rossz társaság a Vörös Csillag számára! De ez sovány vigasz” – sóhajtott fel.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...