fbpx

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun vármegyében a tyúkólak közel fele kiürült

- Advertisement -

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi első három negyedévről szóló vármegyei adataiból kiderül, hogy nem csak az aszály, hanem a madárinfluenza is jelentős területi különbségeket okozott az agrárteljesítményben. A 2021-es évhez képest tavaly a főbb haszonállatfajokból kevesebbet tartottak, az állattartási kedvet kedvezőtlenül befolyásolta a takarmánynövények erőteljes drágulása és bizonyos állatbetegségek felbukkanása.

A szarvasmarha-állomány 902,7 ezer volt, összesen 3,1 százalékkal csökkent az előző év óta, Bács-Kiskunban 5,4 százalékkal csökkent a számuk. A tyúkok száma egy év alatt vármegyénként különbözőképpen változott, összességében 11 százalékkal csökkent, és 30 millió alá esett. Bács-Kiskunban drasztikusan, 41 százalékkal esett vissza az állományuk, a madárinfluenza miatti kényszervágásokkal összefüggésben.

Ennek következtében aránytalanná vált a hazai tyúkállomány területi elhelyezkedése. Szabolcs-Szatmár-Beregben a tyúkállomány 25,2 százaléka összpontosult, az ebben az összevetésben második helyezett Bács-Kiskunban pedig az állatok mindössze 10,5 százaléka található.

Hasonló cikkünk:  Nagyfokú az aszály az Alföldön már áprilisban - megismétlődhet a tragikus 2022-es év

A növénytermesztésben is visszaesést mutattak az adatok: a nyári betakarítású gabonák kiterjedése 6,4 százalékkal nőtt, az összes termés 6 millió tonna volt. A magtermés egynegyedét Bács-Kiskun, Békés és Fejér megyében gyűjtötték be – különösen az alföldi és az északi vármegyékben volt jelentős a terméskiesés.

via Magro.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...