fbpx
22.8 C
Kecskemét
2024. május 5., vasárnap

FRISS HÍREK

Világméretű apokalipszis nélkül is megállhat a Föld népesség növekedése

- Advertisement -

A Guardianban jelent meg egy tanulmány, miszerint lehetséges, hogy nem fog robbanni a népesedési bomba. A cikk szerint nukleáris háború vagy világméretű halálos járvány nélkül is a vártnál hamarabb és alacsonyabb szinten éri el a Föld a legmagasabb népességszámot.

Jelenleg 8 milliárdan élünk a kék bolygón, az ENSZ tavalyi becslése szerint 2050-re 9,7 milliárdan leszünk, majd évtizedekig nőni fog még a népesség. Azonban egy német, egy svéd és egy norvég kutatóintézetet magába foglaló kollektíva, az Earth4All kutatói szerint túlzó a világszervezet becslése. Azt állítják, hogy 2046-ra sem éri el a 9 milliárdot a lakosságszám, 2100-ra pedig 7,3 milliárdra esik majd vissza.

Az 1968-ban alakult Római Klub megbízásából készült a tanulmány, akárcsak az 1972-es A növekedés határai. Ebben arról értekeznek, hogy milyen lehetőségei vannak az akkori, folyamatos és végtelen növekedésre alapozó gazdasági modellnek egy véges bolygón. Arra jutottak, hogy a kapitalizmus fejlődésének akkori trendjei alapján nem sok. Ekkor lett világos, hogy vannak határai a növekedésnek.

Hasonló cikkünk:  Ma van a tavaszi napéjegyenlőség: egy kis csillagászat senkinek sem árt

Figyelembe vettek a kutatók olyan tényezőket is, mint az egyre több embert és egyre magasabb szinten elérő oktatás, ami különösen a nők esetében hathat a születésszámra. Minél iskolázottabb valaki, annál kevesebb gyermeke születik. De a jövedelmi szint emelkedése, a nők megjelenése a munkaerőpiacon is kevesebb gyerek születését eredményezheti bizonyos társadalmakban.

Elkerülhetjük ugyan a teljes összeomlást a tanulmány szerint, de a regionális társadalmi különbségek tovább nőnek. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a rosszul kormányzott, ökológiailag sérülékeny országokban élők lesznek – ami ma sincs másképp. A kutatók szerint nagyobb gond a népesség növekedésénél a jelenlegi túlzott fogyasztás és termelés, amiket valamilyen módon kezelni kell.

Egy optimistább forgatókönyv szerint 2040-ben elérjük a 8,5 milliárdos csúcsot, majd 2100-ra 6 milliárdra csökkenhet bolygónk lakossága. Ehhez az kell, hogy a gazdagok adója növekedjen, amiből jobb oktatást és szociális szolgáltatásokat lehet finanszírozni. Mi sem egyszerűbb.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...