fbpx

FRISS HÍREK

Világméretű apokalipszis nélkül is megállhat a Föld népesség növekedése

- Advertisement -

A Guardianban jelent meg egy tanulmány, miszerint lehetséges, hogy nem fog robbanni a népesedési bomba. A cikk szerint nukleáris háború vagy világméretű halálos járvány nélkül is a vártnál hamarabb és alacsonyabb szinten éri el a Föld a legmagasabb népességszámot.

Jelenleg 8 milliárdan élünk a kék bolygón, az ENSZ tavalyi becslése szerint 2050-re 9,7 milliárdan leszünk, majd évtizedekig nőni fog még a népesség. Azonban egy német, egy svéd és egy norvég kutatóintézetet magába foglaló kollektíva, az Earth4All kutatói szerint túlzó a világszervezet becslése. Azt állítják, hogy 2046-ra sem éri el a 9 milliárdot a lakosságszám, 2100-ra pedig 7,3 milliárdra esik majd vissza.

Az 1968-ban alakult Római Klub megbízásából készült a tanulmány, akárcsak az 1972-es A növekedés határai. Ebben arról értekeznek, hogy milyen lehetőségei vannak az akkori, folyamatos és végtelen növekedésre alapozó gazdasági modellnek egy véges bolygón. Arra jutottak, hogy a kapitalizmus fejlődésének akkori trendjei alapján nem sok. Ekkor lett világos, hogy vannak határai a növekedésnek.

Hasonló cikkünk:  Ma van a tavaszi napéjegyenlőség: egy kis csillagászat senkinek sem árt

Figyelembe vettek a kutatók olyan tényezőket is, mint az egyre több embert és egyre magasabb szinten elérő oktatás, ami különösen a nők esetében hathat a születésszámra. Minél iskolázottabb valaki, annál kevesebb gyermeke születik. De a jövedelmi szint emelkedése, a nők megjelenése a munkaerőpiacon is kevesebb gyerek születését eredményezheti bizonyos társadalmakban.

Elkerülhetjük ugyan a teljes összeomlást a tanulmány szerint, de a regionális társadalmi különbségek tovább nőnek. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a rosszul kormányzott, ökológiailag sérülékeny országokban élők lesznek – ami ma sincs másképp. A kutatók szerint nagyobb gond a népesség növekedésénél a jelenlegi túlzott fogyasztás és termelés, amiket valamilyen módon kezelni kell.

Egy optimistább forgatókönyv szerint 2040-ben elérjük a 8,5 milliárdos csúcsot, majd 2100-ra 6 milliárdra csökkenhet bolygónk lakossága. Ehhez az kell, hogy a gazdagok adója növekedjen, amiből jobb oktatást és szociális szolgáltatásokat lehet finanszírozni. Mi sem egyszerűbb.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...