Hét hónap alatt elhasználtuk a Föld éves erőforrásait

0
pixabay.com
Hirdetés

A WWF közleménye szerint idén július 29-én köszönt be a túlfogyasztás napja, vagyis ekkorra fogyasztjuk el a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Ez még rosszabb eredmény, mint a tavalyi: 2018-ban augusztus elsejéig húztuk, 2017-ben pedig augusztus másodikán fogyott ki a képzeletbeli malacpersely. 1970-ben majdnem karácsonyig be tudtuk osztani a bolygó készleteit, ekkor december 23-ig futotta.

Global Footprint Network ökolábnyommérő agytröszt adatai alapján különösen rossz a helyzet Európában: ha csak a kontinens trendjeit nézzük, már május tizedikére elfogyna az éves költségvetés, ha pedig a Föld minden lakója akkora környezeti lábnyomot hagyna maga után, mint a magyarok, június 14-ig tartottak volna ki a tartalékok. Ez is rosszabb, mint volt: 2018-ban még egészen huszadikáig be tudtuk volna osztani a keretet.

1,75 Föld kellene

A jelenlegi állás szerint az emberiségnek 1,75 Földre lenne szüksége ahhoz, hogy ne menjen menthetetlenül csődbe. Magyarországon a legnagyobb terhelést Harmat Ádám, a WWF klímaszakértője szerint az energiatermelés jelenti, ennek java részét fosszilis forrásokból fedezzük, összességében a szektor az ökológiai lábnyom kétharmadáért felelős. Magyarország lábnyoma az uniós országok között nem magas, de világviszonylatban kiemelkedőnek számít, bár sehol nincs a legkomolyabb fogyasztókhoz képest – ezen a listán a rekorder 2018 után idén is Katar lett (február 11.). A második legnagyobb fogyasztó Luxemburg (február 16.), a harmadik pedig az Egyesült Arab Emirátusok (március 8.).

Hirdetés

A WWF közleményében globális, országos és egyéni változásokat is sürget. Antal Alexa, az alapítvány kommunikációs igazgatója szerint a „húsfogyasztásunk mérséklése, az egyszer használatos műanyagok kiiktatása, a szezonális étkezés mind olyan apró tippek, amelyek komfortérzetünket nem csökkentik, környezetünknek és pénztárcánknak azonban hosszú távon kedveznek”.

via qubit.hu

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft