fbpx

FRISS HÍREK

A csökkenő gyermeklétszám ellenére emelnék a kecskeméti óvodai csoportok létszámát

- Advertisement -

Az önkormányzati fenntartású óvodák csoportlétszámának túllépéséről szóló előterjesztést csütörtökön tárgyalja a kecskeméti közgyűlés, amely szerint a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos óvodák csoportjaiba a törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek is felvehető a 2024-2025-ös nevelési évtől. Vannak csoportok, ahol ezentúl a maximális létszámon felül egy, legfeljebb két gyermekkel többen járhatnak majd, de több olyan csoport van, ahol néggyel és öttel több gyermeknek kell majd plusz helyet biztosítani.

A csoportlétszámok megemelésére a köznevelésről szóló törvény (Nkt.) nyújt lehetőséget, aminek az értelmében a maximális létszám (25 fő) húsz százalékkal túlléphető, ha a csoportfoglalkoztató területe ezt lehetővé teszi és egy gyermekre legalább 2m2 terület biztosított.

Nem minden városi fenntartású óvodai csoport létszámát emelnék meg; így több más óvodával együtt változatlanul maradnak a Ceglédi úti, a Nyitra, a Szabadkai utcai óvodák.

Az Ifjúság úti óvodában viszont a négy 25 fős vegyes csoportot két-két hellyel emelnék meg, a Platán utcai három csoportból ugyan csak az egyiket, de azt öttel, 25-ről 30 férőhelyesre. A Mátis Kálmán utcai vegyes csoportokat néggyel bővítenék, 25 főről 29-re, egy kivételével, de oda is hárommal több gyermek íratható majd be.

A Hosszú utcai óvodai csoportok közül kettőben eggyel, és háromban öttel emelkedhet a maximális létszámhoz képest elhelyezhető gyermekek száma. Hasonló a helyzet Kadafalván, a Boróka utcai óvodában is, ahol 25 helyett 30 gyermeket fogadhatnának a csoportokban.

A Tóth László sétányi és a Bíró Lajos utcai óvodákban is emelkedhet a létszám, itt is öt-öt fővel, 25-ről 30-ra emelnék a csoportokat. Ménteleken, a Kecskeméti úti óvodában is öttel emelnék tovább a csoportlétszámot. A Lánchíd utcai óvodában pedig minden csoportot eggyel bővíthetnek. (Az összes tervezett változtatást nem soroltuk fel cikkünkben, ezeket az előterjesztés mellékleteként itt és itt és itt olvashatják el.)

Hasonló cikkünk:  Így indult a tavaszi szünet: a miniszterelnök beírt a gyerekek ellenőrzőjébe - szavazással

Az ágazati törvény szabályozza, hogy milyen feltételek esetén léphető túl a maximális óvodai csoportlétszám, amit az intézmény vezetője kezdeményezhet, de a végső szót a fenntartó, ebben az esetben a kecskeméti önkormányzat mondja ki. A közgyűlés elé benyújtott előterjesztésben részletes indoklás a csoportlétszám emeléséről nem olvasható, csak annyi, hogy az „óvodák vezetői kezdeményezték, hogy az óvodai alapfeladat-ellátás körében az újonnan szerveződő csoportok esetében, valamint a felmenő rendszerben a már meglévő csoportok esetében is eltérhessenek a maximális csoportlétszámtól.”

Az elmúlt évtizedben Kecskeméten ugyan szélesedett az óvodai kínálat, hiszen egyházi és magánóvodák is alakultak az önkormányzatiak mellett – és vannak olyan városrészek, ahol kedvezők a demográfiai mutatók, például Kadafalván – ezzel szemben azonban az óvodáskorú gyermekek létszáma folyamatosan csökken, amiről szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt tárgyalt a kecskeméti közgyűlés.

A 2022/2023. évi nevelési évben az önkormányzat fenntartásában működő óvodák 2933, a nem városi fenntartásúak pedig 1309 gyermek számára biztosították az óvodai ellátást. A gyermeklétszám drasztikus csökkenése tapasztalható többek között a Ferenczy Ida Óvodában – 2022-ben az engedélyezett 1048 helyett mindösszesen 895 gyermeket láttak el – ahol ennek ellenére épp növelnék a törvényben meghatározott maximális létszámot. A kecskeméti óvodai csoportlétszám túllépését ezért aligha lehet demográfiai okokkal magyarázni.

Forrás: Előterjesztés Kecskemét 2023. februári közgyűlésére az óvodai feladatellátási helyekkel kapcsolatban napirendhez

Bővebb indoklásért kerestük az előterjesztőt, Engert Jakabné alpolgármestert, amint kérdéseinkre választ kapunk, frissítjük írásunkat. A 2024-2025-ben indítandó óvodai csoportok számának és a maximális csoportlétszám túllépésének engedélyezéséről szóló napirendet nyomon követjük a februári közgyűlésen, amiről részletesen beszámolunk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...