fbpx

FRISS HÍREK

A csökkenő gyermeklétszám ellenére emelnék a kecskeméti óvodai csoportok létszámát

- Advertisement -

Az önkormányzati fenntartású óvodák csoportlétszámának túllépéséről szóló előterjesztést csütörtökön tárgyalja a kecskeméti közgyűlés, amely szerint a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos óvodák csoportjaiba a törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek is felvehető a 2024-2025-ös nevelési évtől. Vannak csoportok, ahol ezentúl a maximális létszámon felül egy, legfeljebb két gyermekkel többen járhatnak majd, de több olyan csoport van, ahol néggyel és öttel több gyermeknek kell majd plusz helyet biztosítani.

A csoportlétszámok megemelésére a köznevelésről szóló törvény (Nkt.) nyújt lehetőséget, aminek az értelmében a maximális létszám (25 fő) húsz százalékkal túlléphető, ha a csoportfoglalkoztató területe ezt lehetővé teszi és egy gyermekre legalább 2m2 terület biztosított.

Nem minden városi fenntartású óvodai csoport létszámát emelnék meg; így több más óvodával együtt változatlanul maradnak a Ceglédi úti, a Nyitra, a Szabadkai utcai óvodák.

Az Ifjúság úti óvodában viszont a négy 25 fős vegyes csoportot két-két hellyel emelnék meg, a Platán utcai három csoportból ugyan csak az egyiket, de azt öttel, 25-ről 30 férőhelyesre. A Mátis Kálmán utcai vegyes csoportokat néggyel bővítenék, 25 főről 29-re, egy kivételével, de oda is hárommal több gyermek íratható majd be.

A Hosszú utcai óvodai csoportok közül kettőben eggyel, és háromban öttel emelkedhet a maximális létszámhoz képest elhelyezhető gyermekek száma. Hasonló a helyzet Kadafalván, a Boróka utcai óvodában is, ahol 25 helyett 30 gyermeket fogadhatnának a csoportokban.

A Tóth László sétányi és a Bíró Lajos utcai óvodákban is emelkedhet a létszám, itt is öt-öt fővel, 25-ről 30-ra emelnék a csoportokat. Ménteleken, a Kecskeméti úti óvodában is öttel emelnék tovább a csoportlétszámot. A Lánchíd utcai óvodában pedig minden csoportot eggyel bővíthetnek. (Az összes tervezett változtatást nem soroltuk fel cikkünkben, ezeket az előterjesztés mellékleteként itt és itt és itt olvashatják el.)

Hasonló cikkünk:  Volt kormánypárti politikus cége építené a kecskeméti kamionparkolót

Az ágazati törvény szabályozza, hogy milyen feltételek esetén léphető túl a maximális óvodai csoportlétszám, amit az intézmény vezetője kezdeményezhet, de a végső szót a fenntartó, ebben az esetben a kecskeméti önkormányzat mondja ki. A közgyűlés elé benyújtott előterjesztésben részletes indoklás a csoportlétszám emeléséről nem olvasható, csak annyi, hogy az „óvodák vezetői kezdeményezték, hogy az óvodai alapfeladat-ellátás körében az újonnan szerveződő csoportok esetében, valamint a felmenő rendszerben a már meglévő csoportok esetében is eltérhessenek a maximális csoportlétszámtól.”

Az elmúlt évtizedben Kecskeméten ugyan szélesedett az óvodai kínálat, hiszen egyházi és magánóvodák is alakultak az önkormányzatiak mellett – és vannak olyan városrészek, ahol kedvezők a demográfiai mutatók, például Kadafalván – ezzel szemben azonban az óvodáskorú gyermekek létszáma folyamatosan csökken, amiről szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt tárgyalt a kecskeméti közgyűlés.

A 2022/2023. évi nevelési évben az önkormányzat fenntartásában működő óvodák 2933, a nem városi fenntartásúak pedig 1309 gyermek számára biztosították az óvodai ellátást. A gyermeklétszám drasztikus csökkenése tapasztalható többek között a Ferenczy Ida Óvodában – 2022-ben az engedélyezett 1048 helyett mindösszesen 895 gyermeket láttak el – ahol ennek ellenére épp növelnék a törvényben meghatározott maximális létszámot. A kecskeméti óvodai csoportlétszám túllépését ezért aligha lehet demográfiai okokkal magyarázni.

Forrás: Előterjesztés Kecskemét 2023. februári közgyűlésére az óvodai feladatellátási helyekkel kapcsolatban napirendhez

Bővebb indoklásért kerestük az előterjesztőt, Engert Jakabné alpolgármestert, amint kérdéseinkre választ kapunk, frissítjük írásunkat. A 2024-2025-ben indítandó óvodai csoportok számának és a maximális csoportlétszám túllépésének engedélyezéséről szóló napirendet nyomon követjük a februári közgyűlésen, amiről részletesen beszámolunk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...