fbpx

FRISS HÍREK

Feloldotta a kormány az ukrán méz behozatalának tilalmát

- Advertisement -

Hétfő este megjelent egy rövid kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyben az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos korábbi rendeletet egyik részét írják felül: azt, ami a “természetes méz” tiltásáról rendelkezik.

A kormány tavaly áprilisban tiltotta meg számos ukrán mezőgazdasági termék behozatalát, amit az Európai Bizottság helytelenített, mert ez közösségi hatáskör, de aztán a magyar Agrárminisztérium megegyezett a testülettel a tilalomról. Szeptemberben meghosszabbították az importtilalmat.

A hétfő este megjelent kormányrendelettel törölték a mézet a tilalmi listáról.

Azt nem indokolták, hogy miért vették le most a listáról a mézet, de már tavaly ősszel sok panasz volt az eladatlanul álló rengeteg magyar méz miatt, és ezen az sem változtatott, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni a származási országot.

Hasonló cikkünk:  Heteken belül érkezik a postaládákba az NVI-értesítők a június 9-i EP- és önkormányzati választásra

Tavaly év végén Brunner Ferenc, a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnöke a 24.hu-nak azt mondta, hogy a tiltás semmilyen előnyt nem jelent a méhészek számára. Például az akácméznél a felvásárlási árak jelentősen, kilogrammonként 300 forinttal tovább csökkentek a tilalom bevezetése óta. Hozzátette, hogy ugyanott adják el a magyar hordós exportot képviselő cégek a mézet, mint az ukrán exportőrök. Márpedig arra a piacra az ukrán méz akadálytalanul áramlik továbbra is, amire a magyar tilalom semmilyen befolyással nem bír.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...