fbpx

FRISS HÍREK

Feloldotta a kormány az ukrán méz behozatalának tilalmát

- Advertisement -

Hétfő este megjelent egy rövid kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyben az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos korábbi rendeletet egyik részét írják felül: azt, ami a “természetes méz” tiltásáról rendelkezik.

A kormány tavaly áprilisban tiltotta meg számos ukrán mezőgazdasági termék behozatalát, amit az Európai Bizottság helytelenített, mert ez közösségi hatáskör, de aztán a magyar Agrárminisztérium megegyezett a testülettel a tilalomról. Szeptemberben meghosszabbították az importtilalmat.

A hétfő este megjelent kormányrendelettel törölték a mézet a tilalmi listáról.

Azt nem indokolták, hogy miért vették le most a listáról a mézet, de már tavaly ősszel sok panasz volt az eladatlanul álló rengeteg magyar méz miatt, és ezen az sem változtatott, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni a származási országot.

Hasonló cikkünk:  Jön az európai törvény a közmédia függetlenségéről

Tavaly év végén Brunner Ferenc, a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnöke a 24.hu-nak azt mondta, hogy a tiltás semmilyen előnyt nem jelent a méhészek számára. Például az akácméznél a felvásárlási árak jelentősen, kilogrammonként 300 forinttal tovább csökkentek a tilalom bevezetése óta. Hozzátette, hogy ugyanott adják el a magyar hordós exportot képviselő cégek a mézet, mint az ukrán exportőrök. Márpedig arra a piacra az ukrán méz akadálytalanul áramlik továbbra is, amire a magyar tilalom semmilyen befolyással nem bír.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...