fbpx

FRISS HÍREK

Oscar-díj: Mihalek Zsuzsa vihette haza a szobrot, mint a legjobb látványtervező

- Advertisement -

Átadták a 96. Oscar-gálán a szobrocskákat, ahol Christopher Nolan Oppenheimer című életrajzi drámája tarolt, 13 jelölésből hetet nyert meg: a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb férfi fő- és mellékszereplő díját is vihette. Idén magyar jelöltért is lehetett szorítani, Mihalek Zsuzsa a látványtervezői kategóriában esélyes volt a Magyarországon forgatott Szegény párák című filmért, meg is kapta az Oscar-díjat.

A Szegény párák (Poor Things) 11 jelölést kapott, Martin Scorsese filmje, a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) pedig tizet. A Barbie-t mindössze 8 díjra jelölték, de nem vihette el sem a rendező Greta Gerwig, sem a főszereplő Margot Robbie a szobrot.

Mihalek Zsuzsára visszatérve, a díjat a nevében is két kollégája, Shona Heath és James Price vette át. Pár hete a film ebben a kategóriában már a brit BAFTA-díjat is megnyerte.

Hasonló cikkünk:  Egy 105 és fél éves tábla története - egy tárgy és ami mögötte van

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a 20 nap Mariupolban nyert, ezzel Ukrajna története első Oscar-díját kapta. A film brutális helyszíni tudósítás a városból, amit az orosz hadsereg négy hónapon keresztül ostromolt, és ahol a becslések szerint 20 ezer civil vesztette életét.

A legjobb női főszereplő kategóriában Emma Stone kapta a díjat a Szegény párákban nyújtott alakításáért, kiütve ezzel Lily Gladstone-t (Megfojtott virágok). Wes Anderson megkapta élete első aranyszobrát a Henry Sugar csodálatos életéért című rövidfilmért. A legjobb animációs film díját Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című filmje nyerte meg.

A Szegény párák négy, az Érdekvédelmi terület kettő, a Barbie pedig egy Oscart kapott, a Megfojtott virágok viszont semmit sem nyert.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...