fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Oscar-díj: Mihalek Zsuzsa vihette haza a szobrot, mint a legjobb látványtervező

- Advertisement -

Átadták a 96. Oscar-gálán a szobrocskákat, ahol Christopher Nolan Oppenheimer című életrajzi drámája tarolt, 13 jelölésből hetet nyert meg: a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb férfi fő- és mellékszereplő díját is vihette. Idén magyar jelöltért is lehetett szorítani, Mihalek Zsuzsa a látványtervezői kategóriában esélyes volt a Magyarországon forgatott Szegény párák című filmért, meg is kapta az Oscar-díjat.

A Szegény párák (Poor Things) 11 jelölést kapott, Martin Scorsese filmje, a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) pedig tizet. A Barbie-t mindössze 8 díjra jelölték, de nem vihette el sem a rendező Greta Gerwig, sem a főszereplő Margot Robbie a szobrot.

Mihalek Zsuzsára visszatérve, a díjat a nevében is két kollégája, Shona Heath és James Price vette át. Pár hete a film ebben a kategóriában már a brit BAFTA-díjat is megnyerte.

Hasonló cikkünk:  Bosznia-Hercegovina útja az EU-tagság felé

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a 20 nap Mariupolban nyert, ezzel Ukrajna története első Oscar-díját kapta. A film brutális helyszíni tudósítás a városból, amit az orosz hadsereg négy hónapon keresztül ostromolt, és ahol a becslések szerint 20 ezer civil vesztette életét.

A legjobb női főszereplő kategóriában Emma Stone kapta a díjat a Szegény párákban nyújtott alakításáért, kiütve ezzel Lily Gladstone-t (Megfojtott virágok). Wes Anderson megkapta élete első aranyszobrát a Henry Sugar csodálatos életéért című rövidfilmért. A legjobb animációs film díját Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című filmje nyerte meg.

A Szegény párák négy, az Érdekvédelmi terület kettő, a Barbie pedig egy Oscart kapott, a Megfojtott virágok viszont semmit sem nyert.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...