fbpx

FRISS HÍREK

Napirenden a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítása

- Advertisement -

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely hétfőn egyebek mellett a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáját is lefolytatja – írja a 24.hu az MTI-re hivatkozva.

Az ülésen a bizottsági jelentések között a képviselők tárgyalják azt a törvénymódosítást, amely az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetet november 19-ig hosszabbítaná meg. 2022 májusában jelentette be Orbán Viktor a háborús veszélyhelyzet kezdetét – vagyis Magyarországon több, mint négy éve van veszélyhelyzet.

A vészhelyzettel a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A koronavírus miatt rendelték el az első ilyen intézkedést, ami 2020 március 11-én délután háromkor lépett hatályba –, a járványügyi veszélyhelyzet, és többszöri módosítással 2022 júniusáig volt érvényben.

Hasonló cikkünk:  Több, mint ötven vádlottja van a minisztériumokon átívelő korrupciós ügynek

Emellett még ezekről a témákról tárgyalnak: a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezelése, a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott magyar-török együttműködésről szóló megállapodás, a kriptoeszközök piacáról szóló javaslat, az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosítása, a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosítása.

Tárgyalják továbbá az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló javaslatot. A megállapodást 2007-ben Oroszország felfüggesztette, majd tavaly nyáron fel is mondta, erre válaszul 12 NATO-tagállam is felfüggesztette a megállapodást, Magyarországgal együtt további tíz pedig e lépés megtételére készül.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...