fbpx

FRISS HÍREK

Napirenden a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítása

- Advertisement -

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely hétfőn egyebek mellett a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáját is lefolytatja – írja a 24.hu az MTI-re hivatkozva.

Az ülésen a bizottsági jelentések között a képviselők tárgyalják azt a törvénymódosítást, amely az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetet november 19-ig hosszabbítaná meg. 2022 májusában jelentette be Orbán Viktor a háborús veszélyhelyzet kezdetét – vagyis Magyarországon több, mint négy éve van veszélyhelyzet.

A vészhelyzettel a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A koronavírus miatt rendelték el az első ilyen intézkedést, ami 2020 március 11-én délután háromkor lépett hatályba –, a járványügyi veszélyhelyzet, és többszöri módosítással 2022 júniusáig volt érvényben.

Hasonló cikkünk:  Kecskemétig érnek a Széchenyi Bank-per szálai

Emellett még ezekről a témákról tárgyalnak: a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezelése, a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott magyar-török együttműködésről szóló megállapodás, a kriptoeszközök piacáról szóló javaslat, az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosítása, a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosítása.

Tárgyalják továbbá az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló javaslatot. A megállapodást 2007-ben Oroszország felfüggesztette, majd tavaly nyáron fel is mondta, erre válaszul 12 NATO-tagállam is felfüggesztette a megállapodást, Magyarországgal együtt további tíz pedig e lépés megtételére készül.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...