fbpx
14 C
Kecskemét
2024. október 6., vasárnap

FRISS HÍREK

Az év eleji várakozásokkal szemben jobb lett az inflációs kép

- Advertisement -

Májusban 4%-os volt az infláció Magyarországon, júniusban pedig valószínűleg kis csökkenéssel 3,9%-ra mérséklődhetett a pénzromlás üteme. Az elemzők egyre szebb pályát látnak az év második felére – írja a Portfolio.

A márciusi 3,6%-os mélypontról felfelé mozdult az árindex, de nincs szó gyorsulásról, valójában júniusban még egy minimális csökkenés is valószínű. Ez azért lehet, mert az élelmiszerek kisebb, az ipari termékek és a szolgáltatások valamivel nagyobb havi drágulását szinte teljesen ellensúlyozza majd az, hogy a járműüzemanyag havi alapon olcsóbb lett júniusban – mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője.

Becsey Zsolt, az Unicredit vezető közgazdásza szerint a csökkenéshez hozzájárul, hogy a nagy szolgáltatók átárazásának májusi befejeztével az árak lassú normalizálódási folyamata kezdődhetett meg júniusban. Hozzátette, hogy az inflációs várakozások, a szállítási költségek alakulása és bérnyomásról árulkodó idősorok mind magasabb értékeket mutatnak, mint ami az árstabilitással összeegyeztethető lenne.

Hasonló cikkünk:  Nikitscher Tamás: Gyerekkori álmom vált valóra, ez leírhatatlan érzés!

Néhány hónapja még mindenki biztosra vette, hogy ilyenkorra már 4% felett lesz az infláció, viszont az év második felének inflációs pályája fokozatosan lefelé tolódik. Az elemzők szerint az 5%-ot legfeljebb decemberben éri el a mutató, de az sem biztos. Ezzel egyértelmű fordulat állt be az év végére vonatkozó várakozásokban.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza szerint az év hátralévő részében négy tényező jelent kockázatot az infláció szempontjából: a forintárfolyam alakulása, az üzemanyagárak, a kereslet visszaépülése, illetve a költségvetési egyenleg alakulása és a költségvetési cél tartásához szükséges intézkedések.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...