fbpx
23.2 C
Kecskemét
2024. szeptember 19., csütörtök

FRISS HÍREK

Az ÁSZ soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezi az önkormányzatokat

- Advertisement -

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) átfogó ellenőrzést indított az önkormányzatoknál, érvelésük szerint a pénzügyi egyensúly és a fizetőképesség fenntarthatósága érdekében. A vizsgálat még a választások előtt indult, de az adatbekérőket csak augusztus végén küldik meg a településeknek – írja a Népszava.

Szomolai Csaba ÁSZ alelnök szerint az ellenőrzés biztosítja az új képviselő-testületek felállásig tartó időszak gazdálkodás biztonságát. Az adatbekérőket október végéig kell visszaküldeniük az önkormányzatoknak, amik egy korábbi ÁSZ közlés szerint kiterjednek az önkormányzatok 2024. évi költségvetése kiadási főösszegének és bevételi főösszegének százalékos teljesítésére, az önkormányzatok pénzkészletére, hitelállományára, az önkormányzati vagyon változásaira, és a folyamatban lévő beruházások, felújítások számára és tervezett összköltségére.

Szomolai hozzátette, hogy a legjobb garancia az átláthatóság, az adatokból kirajzolható lesz majd az önkormányzatok tényleges gazdasági helyzete és az átmeneti időszak folyamatai. A Népszava cikke felhívja arra a figyelmet, korábban nem volt példa arra, hogy így próbálták volna megkönnyíteni az újonnan felálló testületek dolgát.

Hasonló cikkünk:  Egymilliárd eurós kínai hitellel gyarapította a magyar állam az ország adósságállományát

Ugyanakkor a Magyar Államkincstárnak minden negyedév végén részletes beszámolót kell küldeniük az önkormányzatoknak, ami által átfogó és naprakész adatokkal rendelkezik a települések gazdálkodásáról – mondta Kiss Ambrus, Budapest pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese. Hozzátette, hogy egy harmadik negyedévi pillanatfelvételből nem igen lehet messzemenő következtetéseket levonni az önkormányzat év végi fizetőképességéről.

A Népszava szerint a vizsgálat azért is különös, mert az évek óta működő egységes digitális önkormányzati ügyviteli rendszer (ASP) gyűjti az önkormányzati gazdálkodás adatait. A lap hozzáteszi, hogy egy kiszivárgott dokumentum szerint a kormány ennek segítségével készült „gyámság alá helyezni” az önkormányzatokat. A kormány szerint azonban a cél a „korrupció kockázatának csökkentése” volt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...