Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A Szövetség nem engedi, hogy a lakók sérelmére épüljön társasház a Vacsi közi ABC helyén

- Advertisement -

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem engedhető meg, hogy a Vacsi közi ABC helyén egy több emeletes társasház épüljön, mert egy ilyen monstrum nem illik bele a környékbe.Májusban robbant a bomba, hogy itt egy földszint+3 szint nagyságú társasházat kíván építeni a telek tulajdonosa, a régi bolt helyett pedig egy színvonalas üzletet nyitna az új épületben és még több szolgáltató helyiséget. A környékbeliek rögtön tiltakozni kezdtek. Indokaik szerint túl magas lenne, belátnának az udvarokba, lakásokba. Túl zsúfolt lenne a terület a sok autó miatt, nagyobb lenne a károsanyag kibocsátás, a mélygarázsok miatt pedig a pincéiket féltették.  A Facebookon zajló vitába a beruházó is beszállt, igyekezett megnyugtatni a lakókat. Végül volt egy lakossági fórum is, ahol bemutatták a terveket, ami nem segített a helyzeten. A környékbeliek levelüket eljuttatták a közgyűlés elé is, ahol a városrész képviselője azt mondta, hogy az eredeti tervek tényleg túlzóak, egy kisebb társasházat lehetne ott építeni csak. A lakók leszögezték, hogy földszint+egy szint magasságot elfogadnak. Itt megállt a történet, a beruházó jelezte, hogy átalakítják a tervet, de nem tudni végül, hogy jelenleg milyen magas lenne a társasház. Ma a társasház tervezett helyén sajtótájékoztatót tartott a Szövetség, amelynek itteni jelöltje, dr. Tóth Szilárd leszögezte: nem engedhető meg, hogy olyan épület magasodjon itt, amely nem illik bele a környezetbe. Ráadásul jó lenne, ha készülne egy környezeti hatástanulmány, hogy mennyivel növelnék a forgalmat a tervezett üzletek és lakások. Mennyivel több lenne az autófüst és a zaj? Valamint a mélyépítés veszélyeztetné-e a pincéket? Elhangzott, hogy a Szövetség egyetért a lakók panaszaival, és azon lesz, hogy sérelmükre ne épülhessen meg itt egy túlzott méretű társasház.

Király József mint építészmérnök, mint az illetékes bizottság elnöke és szintén a Szövetség jelöltje, egy fotóval érkezett. Ezen egy Velencébe behajózott luxushajót mutatott, amely kétszer olyan magas volt, mint a város épületei. Ezzel akarta szemléltetni, hogy mi történne, ha itt a házaktól egy jóval magasabb társasház épülne. Majd felolvasta Szemereyné Pataki Klaudia köszöntőjét a Településképi Arculati Kézikönyvből. E szerint, ha építkezünk, akkor nem csak környezetünket formáljuk, hanem hatással vagyunk  a közterületek látványára és a szomszédok életminőségére. Király József szerint ezeket nem csupán le kell írni, hanem be is kell tartatni a beruházókkal.

Lejer Zoltán, a Szövetség polgármesterjelöltje hozzátette, hogy amikor a szolgáltató önkormányzat megteremtéséről beszél az ellenzék, akkor azt érti például, hogy ilyen esetben elkészíti a szükséges környezeti hatástanulmányt a lakosság érdekében.

A sajtótájékoztatót végighallgató egyik lakos úgy búcsúzott el, hogy nehéz harc lesz, hiszen a társasházat a megyei építészkamara elnöke tervezi, amely egyébként valóban így van.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version