Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A legjobbak között van a Katona József Gimnázium

- Advertisement -

A Gödöllői Török Ignác Gimnázium, a Kecskeméti Katona József Gimnázium és a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium vezeti a legjobb két tanítási nyelvű intézmények listáját a friss középiskolai rangsorban. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

Az idén a Gödöllői Török Ignác Gimnázium vezeti a legjobb két tannyelvű képzést (is) folytató gimnáziumok rangsorát – az intézmény a tavalyi kilencedik helyről ugrott a dobogó tetejére. A második a Kecskeméti Katona József Gimnázium, a harmadik pedig a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium lett. A top ötbe még a 2019-ben a rangsort vezető kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, illetve a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium fért be.

legtöbb két tannyelvű képzést is indító „intézmény magyaron kívüli első tanítási nyelve az angol, a népszerűségi lista második helyén a német áll, amelyet az olasz, a spanyol, a francia és az orosz követ” – olvasható a kiadványban, amelyből az is kiderül: a legtöbb két tannyelvi képzés nyelvi előkészítő évvel indul, az érettségin pedig akár a felsőfokú nyelvvizsgát is meg lehet szerezni.

Míg a két tanítási nyelvű gimnáziumok rangsorában a top tízbe csak egy budapesti intézmény fért be, az összesített listában pont fordított az arány: az első tíz helyből kilencet fővárosi középiskolák szereztek meg. A legjobb vidéki gimnáziumok listáját itt, az egyházi iskolák rangsorát itt, az alapítványi fenntartású intézmények top ötös listáját itt, a gyakorlóiskolákét pedig itt találjátok.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a megítélésüknél a rangsorbeli helyezések mellett a szülőknek és a diákoknak a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is javaslunk figyelembe venni, mint ahogy a TOP 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a kiadványban.

- Advertisement -
Exit mobile version