fbpx

FRISS HÍREK

Kecskemét zöldfelületeinek múltja, jelene és lehetséges jövője

- Advertisement -

A fenti címmel tartott fórumot a Kecskeméti Városszépítő Egyesület csütörtökön a város főkertészének, Győri Andrásnak a meghívásával.

Király József, az egyesület elnöke felhívta a figyelmet bevezetőjében, hogy a klímaváltozás egyértelműen Kecskemét és környékén is érzékelhető. Amit ezért tehetünk, hogy a saját környezetünk zöldfelületeit növeljük és gondozzuk közösen, jelentős önkormányzati szerepvállalással, az itt élőkkel és dolgozókkal együttműködve. Nem elegendő tehát, ha csak ültetünk, a fenntartás, megóvás és gondozás is nagy szerepet ró a társadalmunkra, mindenkinek ki kell venni a részét a feladatból.

Hozzátette, hogy a déli iparterület folyamatos növekedésével egyidejűleg 30%-kal csökkent a zöldfelületek száma Kecskeméten, így azonnali lépésekre van szükség. Ezért a Kecskeméti Városszépítő Egyesület kezdeményezi, hogy az önkormányzati tulajdonú földterületek felülvizsgálatával kezdődjön meg egy erdőültetési program. Mindemellett szükség van a városi részeken is a folyamatos faültetésekre, hiszen az öreg fák biológiai aktivitása már nem akkora, mint fiatalabb társaiké.

A KVSZE már régóta dolgozik a város zöldfelületeinek gondozásán és bővítésén. A virágos balkonok akciójuk évről-évre nagy sikert aratott. Korábban 2000 facsemetét osztottak szét a lakosság számára, tavaly pedig a 650 éves Kecskemét sorozaton belül is faültetési programot bonyolítottak 650 facsemetével. Idén a városi oktatási intézményeinek kertjei kerültek középpontba, barackfákat ültetnek.

A felvezető után Győri András hangsúlyozta, hogy nem lesz elég, amit az elmúlt évtizedekben tettünk a környezetért, sokkal többre lesz szükség. Jelenleg kevés az a felület, amely tényleges ökológiai kondicionáló hatással vannak településünkre.

A városon kívüli és belüli zöldfelületek összekötése, úgynevezett zöld folyosó létrehozásával valósulna meg. Ez a kihívás még Kecskemét előtt áll, a lakossággal, civil szervezetekkel egyeztetve és közreműködve készítenék el a cselekvési tervet.

Több akcióterület van már a koncepcióban a Kaszap utcától kezdve a Kristály térig, összesen 24 helyszín.  Ezek kialakítása pénzkérdés is, egyik percről a másikra ezeket nem lehet megoldani, de 2021-ig elő vannak irányozva. Ezen felületek gondozása és megóvása a helyi közösségek hathatós segítsége nélkül nehezen lesz megoldható. Ezért kérik a lakosság segítségét.

Fontos a meglévő értékek védelme is. Ezen területek (zöldfelületek és vízgyűjtők) felülvizsgálata zajlik, jövőre már meg is kaphatják a védettséget (pl. Milliomodik hektár parkerdő), és onnantól több szankcionálási lehetősége is lesz a városnak a környezetszennyezőkkel szemben.

Hasonló cikkünk:  Április 27-én aszfaltozás miatt nyugati irányban lezárják a csomópontot a Katona József Gimnáziumnál 

Jó példaként említette a KVSZE és további civilszervezeteken túl a 10 millió fa mozgalmat, amely már a városban is aktívan tevékenykedik. Mint mondta, óriási feladatra vállalkoztak országszerte, de közös összefogással november 9-én elindult az akciójuk, nagyjából 1000 fa került elültetésre Kecskeméten. Ezt a tendenciát kell folytatni, minél több civil kezdeményezést felkarolni és támogatni, de fontos, hogy ezeket a növényeket utána az ott élőknek is gondozni, óvni kell.

A kérdések és válaszok során sok érdekes témakör merült fel, ezekből szemlézünk párat.

Közművek kontra fák

Az a furcsa helyzet van ma Magyarországon, hogy a közműveknek van védettsége a fáknak pedig nincsen. Ezen dolgoznak már helyi és országos szinten is, de a kérdéskör még nincsen rendezve. Így fordulhatott elő Kecskeméten is a Mária utcában, hogy nem sikerült betartani a fásítás során az előírt távolságokat. Vannak szolgáltatók, amelyek szó nélkül kivágják a fákat, de a többség igyekszik a párbeszédre. A fák jogait még ki kell vívni.

A városi karácsonyfa kérdése

Gyönyörű a látvány, de mégis rossz az üzenete. Ezt főkertész és főépítész is látja, gondolkoznak egy kompromisszumos megoldáson, egy végleges, állandó fenyőfa telepítésével. Így a jövőben nem kell fát kivágni ezen célra.

Új zöldfelületi rendelet

A zöld infrastruktúra tervvel párhuzamosan kívánják kidolgozni. Az összes rendezetlen zöldterületi kérdésben foglalna állást. Adott esetben, bizonyos törzsátmérő felett történő kivágás esetén a magánterületen történő művelet engedélyköteles lenne, illetve pótlást is előírhatnának.

Az esemény végén az előadók és résztvevők is egyöntetűen megállapodtak abban, hogy a klímaváltozás már érzékelhető szűk környezetünkben is, így azonnali cselekvésre, lépésekre van szükség Kecskeméten is széleskörű társadalmi összefogással.

Kérdésünkre Király József elmondta, hogy az Európai Parlament heti döntésével összhangban Kecskeméten is kezdeményezni fogják a klímavészhelyzet kihirdetését.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...