Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kiderülhet az igazság: kikérjük a kecskeméti Elios-szerződést

- Advertisement -

Erre egy decemberi bírósági döntés után van remény. Gyál esetében ugyanis kimondta a bíróság, hogy nem lehet eltitkolni tovább a szerződést. Ottani civilek vitték el eddig az ügyet. A bíróság kimondta, hogy

„az állami vagyon hasznosítása, az azzal kapcsolatos bármilyen jog megszerzése körében az ellenérték megismerhetősége kiemelt közérdek, és ugyanilyen közérdek azoknak a feltételeknek a megismerhetősége is, amelyek kétségtelenül az ellenérték, azaz az állami vagyon hasznosításából befolyó összeg kialakításakor feltételként kerülnek meghatározásra.” – írja az Index.

A lap felidézi, hogy a közbeszerzési törvény szerint az ajánlatot tevő vállalat maga jelölheti meg, hogy az ajánlatában foglalt mely adatokat tekint üzleti titoknak. Az Elios élt is ezzel, a gyáli szerződésben mintegy 200 oldalt üzleti titkonak minősített. Feltételezzük, hogy a kecskeméti szerződésben is van egy ilyen rész.

A bíróság az ítéletében felülírta ezt a gyakorlatot, és leszögezte, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága elsőbbséget élvez – írja a lap.

Most a bírósági döntésre hivatkozva, levelet írtunk a városháza sajtósának, hogy a magunk részéről eltekintenénk a hivatalos adatigényléstől, hátha megkaphatjuk egy egyszerű kérésre is a szerződést. Amennyiben nem lesz partner ebben a hivatal, úgy természetesen közérdekű adatigényléssel fogunk élni. A gyáli ügyben a bíróság arra utasította az önkormányzatot, hogy díjmentesen adja ki a szerződést.

Kecskeméten volt korábban egy próbálkozás az ellenzéki pártok részéről, hogy megszerezzék az iratokat, de nem jártak sikerrel. Eljutottak a hivatalig, de ott azt a tájékoztatást kapták, hogy egy nyomozás miatt mindent összekészítettek a hatóság számára, így nem adhatnak ki semmit.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version