Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Neves szakemberek lelkesítették a megyei szocialistákat

- Advertisement -

Országosan ismert elemzőkkel felvértezve startolt minap Kecskeméten az MSZP megyei küldöttgyűlése. Bár az ellenzéki politika szereplői és követői hallhatták már az elhangzottak javát, azonban a személyes találkozás nyilván lelkesítően hatott az egykori szavazóbázisának nagy részét elvesztő szocialistákra. A lelkesedésnek pedig nagy szerepe van, hiszen Pulai András és Lakner Zoltán szerint is van esélye az ellenzéki összefogásnak 2022-ben.

Győzhet az ellenzék 2022-ben

Előbbi kifejtette, hogy nem lefutott a meccs, nincs előre kódolt fideszes győzelem, de a feltételek nem egyenlőek, ezért a kihívóknak nincs egyszerű dolguk. Pulai szerint a Fidesz szavazóbázisa megfáradt és elbizonytalanodott, míg az ellenzéki összefogás sokszínű és progresszív.

Pulai András

A 2019-es önkormányzati választáson a fiatal szavazók és a magasan képzett szavazók az ellenzéki oldalon voltak, és őket nem tudta a Fidesz sem ígéretekkel megvenni, sem megrémíteni. Így volt ez Budapesten és a nagyvárosokban is. Budapest olyan – tradicionálisan jobboldali – bázisait is jórészt elveszítette a Fidesz, ahol a magasan képzett, jómódú választók élnek, mint például az I. és a II. kerület. Ugyanez a hatás érvényesült például Kecskemét belvárosában is – hangzott el a gyűlésen.

Pulai elmondta, hogy a jelenleg a Fidesz már csak 51%-on áll a népszerűségét illetően, az ellenzék 47%-ot tudhat magáénak, a maradék 1-2% pedig az ellenzéknek csak korlátozottan nevezhető Mi Hazánk Mozgalomé. Ha az ellenzék összefog és megtalálja a győzelemre esélyes jelölteket akkor valódi esélye lehet 2022-ben – szögezte le.

Városok és a kisebb települések csatája lesz a 2022-es választás

Lényegében erre erősített rá Lakner Zoltán is. A politológus úgy véli, hogy a Fidesz „témakeresőben” van, már nem annyira tudja meghatározni a közbeszédet, a sablonjait újra és újra előveszi, például Sorost, a migrációt, a romák elleni hangulatkeltést, de ezek a dolgok mintha kifáradóban lennének. A Fidesznek úgy sikerül éppen hogy megelőznie az ellenzéket, hogy létrehozott egy jelenleg neki kedvező választási törvényt, amelynek segítségével az ellenzéki szavazók nagy részét „eldugja” a rendszerben.

Lakner Zoltán

Lakner szerint még az elemzőket is meglepte, hogy mennyire nem volt témája és mondanivalója a Fidesznek az önkormányzati kampányban, és nincs azóta sem, hacsak nem vesszük annak, hogy újra elővette a megszokott sablonjait. Az Orbán-párt már csak a kistelepüléseken van jelentős fölényben, tehát a komoly kérdés az, hogy a városok ellensúlyozni tudják-e ezt a hatást – tette fel a költői kérdést a megyei szocialistáknak.

Lakner Zoltán – bár az elején maga is szkeptikus volt – sikernek ítélte az előválasztás rendszerét, hiszen tematizálta a választókat, és komoly mozgósító erővel bírt. Úgy vélte, hogy ha az ellenzék sok helyen él ezzel az előválasztási eszközzel, akkor még komolyabb eredmény elérésére is képes lehet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version