Európa koronavírus válsága az égből – tisztább vizek, elcsendesült terek, lezárt határok – fotók

0
Milánó 2020. március 17. | Satellite image ©2020 Maxar Technologies

A koronavírus elcsendesítette a mindig mozgalmas európai nagy városokat és forgalmi dugókat hozott létre az amúgy nyitott európai határokon. A tengerek a hajózás megálltával tisztulnak, az ember által okozott levegőszennyezés mérséklődik, ha úgy tetszik a környezet egy ideig „levegőhöz jutott”.

A Planet program a változásokra fókuszál, ezeket rögzítik. Így például nyomon követhető az Andokban történő erdőirtás, a kaliforniai sivatagi víztározókban összegyűjtött víz csökkenése, az európai tengerek szennyezettsége, illetve most tisztulása is. Agnieszka Lukaszczyk (a Planet program európai ügyekért felelős igazgatója) szerint a felvételek abban segítenek a kormányoknak, hogy sürgősen és gyorsan tudjanak reagálni a rendkívül gyors változásokra. Az üres utcák, a csökkent forgalom a vírus közvetlen eredményei, és ezeket a változásokat szinte valós időben rögzítik – nyilatkozta Lukaszczyk a politico.eu-nak.

Hasonló cikkünk  A Tisza nevében, ami népeket köt össze - a Tisza fontos része az életünknek

30 km-es dugó állt az osztrák-magyar határon

A műholdas kép az osztrák-magyar határon, Nickelsdorf-Hegyeshalomnál kialakult múlt csütörtöki forgalmi dugót mutatja 30 kilométer hosszan. Magyarország március 17-én lezárta a határait az utasforgalom számára, és az árufuvarozást a kijelölt folyosókra korlátozta.

Nickelsdorf-Hegyeshalom, Fotó: politico.eu

Tisztább csatornák és víz Velencében

Velencét egész évben hónapról-hónapra tízezrek keresik fel. Olaszország egyik legkedveltebb turisztikai csomópontja. A vírus alatt kiürült, amit nem csak üres Szent Márk tér mutat, hanem a tisztább csatornák és tengeri öböl is.

A Szent Márk tér Velencében, 2020. március 18-án, jobb oldalon, összehasonlítva a bal oldali 2019-es képpel | Planet Labs

Üres tér és utcák Lisszabonban

Lisszabon belvárosa 2020. március 17-én Műholdas kép © 2020 Maxar Technologies