Rengeteg szemét úszik a Tiszán (videó)

0
Úszó szemét a Tiszán Vásárosnaménynál (Fotó: Alfahír / Adorján Béla)
Hirdetés

A Tiszán az elmúlt napokban a vízgyűjtő-területen esett nagy mennyiségű csapadék miatt árhullám indult meg. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság első fokú készültséget rendelt el a folyó mentén Kisköréig.

Az árhullám idén is rengeteg kommunális hulladékot, PET-palackot hoz Magyarországra keleti szomszédainktól – írja az Alfahír.

Nincs mit tenni, helyettük is nekünk kell megtisztítani folyónkat. Részleges mederelzárással, sorba kötött hajókkal próbálják felfogni és kiszűrni az úszó szemetet. Kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladékot emeltek ki a Tiszából Aranyosapátinál és Vásárosnaménynál a vízügy munkatársai.

Hirdetés

Folyamatosan érkezik a szemét a Tiszán

Folyamatosan érkezik a műanyagszemét a Tiszán és a Szamoson. Vásárosnaményban a sodrásba beeresztett hajókkal terelik, majd markolókkal és kézi elővel halásszák ki a vízből a vízügy munkatársai a szemetet

Közzétette: Három Határ Hírei – 2020. június 21., vasárnap

Honnan jön ez a sok szemét?

A 2018-as adatok szerint az Ukrajnában keletkező települési hulladék 94 %-a hulladéklerakókba kerül, ezeknek 90 %-a nem felel meg az európai követelményeknek. Kárpátalján 200 nagy hulladéklerakóban mintegy 3 millió tonnányi hulladék halmozódott fel, úton útfélen találni illegális szemétlerakókat, és sajnos ma is gyakorlat, hogy még a szállodák is a Tiszánál öntik le a szemetüket. A települések határában hatalmas szeméthegyek magasodnak, amelyeknek egy részét áradáskor magával ragadja a folyó, és átszállítja hozzánk.

Nem sokkal jobb a helyzet az EU-tag Romániában sem.

500 Ft1000 Ft3000 Ft