fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Koronavírus: Hazudik a lakitelek.hu a KecsUP-ról

- Advertisement -

Miután megírtuk (a munkáltatójára hivatkozva), hogy egy lakiteleki dohánybolt alkalmazottja házi karanténban van a párjával együtt, aki Olaszországból érkezett haza, és, hogy a fertőzőttsége nem igazolódott be, levelet küldött főszerkesztőnknek Madari Róbert, Lakitelek polgármestere. Ebben azt vázolja fel, hogy szerinte nem jártunk alaposan utána az információknak, és pánikot keltettünk. Majd leírja saját verziójában is – ahogy fogalmazott – a hír valós alapját.

Tehát Lakitelek polgármestere szerint a következőkről van szó:

  • karanténban van egy dohánybolti alkalmazott
  • a párja Olaszországból jött haza
  • ketten együtt vannak házi karanténban
  • nem mutattak fertőzést a vizsgálatok

Bár a levélhez csatolt megjegyzése szerint helyreigazítást kért, nem igazán értjük, mit kellene helyreigazítani, hiszen azt írtuk meg öt mondatban, amit ő is felvázolt a levelében. Persze ő még hozzátette, hogy ki látja el őket, hogy mit csináltak a levetett ruhákkal és az autóval, de ez a történet szempontjából teljesen lényegtelen. Nem ettől vált volna valótlan, pánikkeltésre alkalmas hírből (ahogy ő fogalmaz) a tökéletes igazságot leíró mondathalmazzá írásunk. Amúgy pedig nem is kérhetne ebben az esetben helyreigazítást a polgármester, mert a hírben nem róla írtunk. De mindegy, tekintsünk el ettől.

Madari Róbert (jobbra) itt még polgármesterjelöltként egyeztet Lezsák Sándorral / Madari Róbert Facebook oldala

Hazugsággal kértek rajtunk számon pontos tájékoztatást

Főszerkesztőnk váltott a polgármesterrel még egy-két levelet tegnap este, majd az egyikben már azt írta a polgármester, hogy hírportálunk azt sejteti, mintha egy helyi dolgozó hordozná a vírust. Erre idéztük a cikkünk tartalmát, amelyben azt írtuk, hogy nem igazolódott be a fertőzés. Azt hittük, hogy ezzel belátásra bírtuk a polgármestert, hogy talán túl lett tolva részéről az a bizonyos bicikli, amikor megláttunk egy írást az önkormányzat honlapján. Amiben nemes egyszerűséggel egy jó nagy hazugság van. Mégpedig ez:

„A hírportál rövid cikke azt állítja, hogy az Olaszországból hazaérkező lakiteleki fiatalember és barátnője – aki az egyik helyi dohányboltban dolgozik  – koronavírus fertőzöttség miatt karanténba került.”írja tehát a lakitelek.hu

Hasonló cikkünk:  Kadás diák lett a Közgazdasági Diákolimpia bronzérmese

Hogy egyértelműbb legyen, lefotóztuk ezt az állítást és mellé tettük a rövid cikkünket. Kattintva nagyobban olvasható. Íme:

Egyrészt mi írtuk azt a fehér részben lévő öt mondatot, másrészt azóta vagy tízszer elolvastuk, de nem találjuk benne azt a részt, amelyben – a lakitelek.hu szerint – azt állítottuk, hogy koronavírussal fertőzött lenne ez a pár, azért vannak karanténban. A félretájékoztatás, ami a címben van, tehát mintegy bumerángként száll vissza az önkormányzati portálra. De ezt még tetézte a polgármester azzal, hogy saját Facebook oldalán azzal osztotta meg az önkormányzati írást, hogy: „Csak tényszerűen!” Ez valóban ráfért volna a lakitelek.hu kezelőjének mondataira. Természetesen a lakitelek.hu valótlan állítása miatt megtesszük a szükséges lépéseket.

Ellentmondással zárul a levél

Madari Róbert azzal fejezi be levelét, hogy inkább azt kellett volna bemutatnunk, hogy történt egy felelősségteljes cselekedet. Hogy „egy-egy állampolgár milyen egyszerűen veheti elejét annak, hogy megfertőzze a lakókörnyezetében élőket.

Az első mondattal egyetértünk, ezért ezt is tettük. A cikk tartalmából egyértelműen következik, hogy itt felmérték a helyzetet, és ezért inkább nem megy be dolgozni a boltba az alkalmazott.

A második mondatot pedig hogy írhattuk volna le, amikor itt nincs szó fertőzésről?! Hát nem éppen azt kéri rajtunk számon a polgármester, hogy miért írunk valótlanásgokat és keltünk ezzel pánikot? Véleményünk szerint a polgármesternek a lakosság megnyugtatására írt levelét törölnie kellene. Nem lenne jó, ha az terjedne el Lakiteleken, hogy az érintett pár (vagy annak egyik tagja) fertőzött, ha nem az.

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...