Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Megalakult a Kecskemét Megyei Jogú Város Operatív Törzs

- Advertisement -

Sajtóközlemény – 2020.03.12.

A mai napon létrehoztuk a Kecskemét Megyei Jogú Város Operatív Törzset. A grémium tagjai: a polgármester és közvetlen munkatársai, a járási népegészségügy, a rendőrség, a városrendészet, a polgárőrség, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, a katasztrófavédelem, a tankerület és a megyei kórház képviselői.

Az operatív törzs tagsága a jövőben kibővül a honvédség, a kormányhivatal és a szakképzési centrum képviselővel.

A mintegy operatív törzs meghozta első döntéseit:

-A tömeges megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb módja a kockázati tényezők minimalizálása. Ennek érdekében folyamatosan hangsúlyozni kell az személyes felelősségteljes magatartás fontosságát.

-A ma éjszaka megjelent kormányrendeletben szerepel, hogy a Kína, Olaszország, Irán és a Koreai Köztársaság területéről hazaérkezett magyar állampolgárok orvosi vizsgálaton esnek át. Amennyiben nem merül fel náluk a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor hatósági házi karanténba kerülnek. Ebben az esetben a helyi önkormányzat feladata gondoskodni ellátásukról (pl. szükséges élelmiszer, gyógyszer). E feladatban elsődlegesen az egészségügyi és szociális alapellátásban dolgozók, nagyobb esetszámnál a városrendészet, a polgárőrség és a karanténban lévők ellenőrzését végző rendőrség működik közre. A következő napokban megtörténik az ellátási feladattal kapcsolatos intézkedések kidolgozása.

-Az operatív törzs felhívja az érintettek figyelmét, hogy akik a hatósági házi karanténnak nem vetik alá magukat, ezzel járványügyi szabályszegést követnek el, ami elzárással büntetendő.

-Az operatív törzs kéri a kecskemétieket, hogy lehetőség szerint egyáltalán ne utazzanak külföldre. Amennyiben mégis megteszik, akkor hazaérkezésük után maradjanak otthonaikban két hétig. Kéri továbbá a munkáltatókat, hogy dolgozóik esetében vezessék be ezt az intézkedést.

-Az operatív törzs javasolja az önkormányzati fenntartásban működő óvodák és bölcsődék esetében, hogy ahol a család meg tudja oldani a gyerekek otthoni felügyeletét, ott a gyereket ne vigyék közösségbe. Amennyiben a gyermek vagy az intézmény munkavállalója családjában légúti megbetegedés tünetei jelennek meg, abban az esetben sem az érintett gyerek, sem pedig az intézmény munkavállalója ne menjen az óvodai, illetve bölcsődei közösségbe.

-A jövőben a hiteles és minél szélesebb körű tájékoztatás kerül középpontban. A város honlapján és az internetes médiafelületeken megjelenő banner tartalmazza az aktuális információkat, linkeket.

-A közintézmények bejáratánál a megelőzéssel kapcsolatos tájékoztató anyagok kerülnek kihelyezésre.  Továbbá magyar és 2 idegen nyelvű tájékoztató kerül megküldésre a kecskeméti szálláshelyek üzemeltetői részére.

-Fel kell venni a kapcsolatot a Kecskeméten működő egyházakkal és felhívni a figyelmüket a kormány által elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekre, valamint az operatív törzs által megfogalmazott helyi ajánlásokra.

Az operatív törzs döntésein túlmenően megfogalmazódott: városunkban még nem ütötte fel a fejét a betegség, és fontos, hogy a tömeges megbetegedés a későbbiekben is elkerülhető legyen. Pánikra nincs ok, a feladat az, hogy mindenki személyes felelősséggel kezelje a helyzetet. A hétköznapokban csak annyi személyes kontaktus legyen, amennyi feltétlenül szükséges a napi munkába járáshoz, a bevásárláshoz. Kerüljük a tömeget. Az alapvető higiénés szabályokat be kell tartani. A háziorvosokat arra kérjük, hogy munkaidőben legyenek elérhetők, akár a vonalas szám átirányításával. Délután 16 óra és reggel 8 óra között a háziorvosi ügyeletet kell hívni, rosszullét esetén pedig a mentőt.

A város honlapján megtalálható lesz a Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított  „Útmutató gazdálkodó szervezetek számára a kulcsfontosságú infrastruktúra, és a kritikus erőforrások folyamatos biztosításának tervezéséhez pandémia idején” szakmai anyag, amely a gazdasági társaságoknak nyújt segítséget.

Az operatív törzs tagjait arra kértem, hogy a folyamatosan változó helyzetre való tekintettel legyenek elérhetők és készüljenek fel arra, hogy akár egy órán belül össze kell hívni az ülést. Mindannyian együttműködésükről biztosítottak.

Kérem a kecskemétieket, hogy folyamatosan tájékozódjanak, mégpedig hiteles forrásból.

Vigyázzanak magukra és egymásra, mi ebben tudunk segíteni.

Szemereyné Pataki Klaudia

Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere

 

 

 

 

- Advertisement -
Exit mobile version