A katasztrófavédelem szerint már zajlik a szúnyoggyérítés

0

2017 óta a katasztrófavédelem irányítja az állami szúnyoggyérítési programot. Jelenleg ez olvasható a honlapjukon:

“Az országos program 2020–2022. közötti hároméves időtartamára összesen négymilliárd 743 millió forintot különítettek el. Ebből az összegből évente várhatóan kilencszáz településen, egy-hat alkalommal gyérítenek, illetve ebből fizetik a szakértőket is. A program keretében légi és földi biológiai módszerrel összesen legfeljebb 30 ezer, míg földi kémiai módszerrel legfeljebb 770 ezer hektár kezelése történik meg.”

Az ugyanitt olvasható hírek szerint már április 3. óta zajlik a biológiai gyérítés. A Velencei-tónál kezdték ezt meg. A biológiai irtás azt jelenti, hogy egy talajlakó baktérium által termelt fehérjét tartalmazó folyadékot juttatnak a vízbe, amely ott a lárvákat elpusztítja, így később kevesebb lesz a kifejlett szúnyog. A folyadékot repülőről szórják a Velencei-tó nádasaiba, és azt írják a honlapon, hogy semmilyen más élőlényre nem jelent veszélyt a kijuttatott szer.

Hogy később hogyan alakul a gyérítés programja, azt nem tudni még a honlap alapján. Hiszen sem dátumok nincsenek feltöltve, se a szúnyoggyérítési térkép nem elérhető jelenleg.

képkivágás a katasztrófavédelem honlapjáról

 

 

képkivágás a katasztrófavédelem honlapjáról

Április 20-án ennyit közöltek:

“A következő napokban a Kőrősöknél és egyes Tisza-holtágaknál, valamint azok környezetében lesznek kezelések, a gyérítéshez szükséges anyagokat légi úton juttatják ki. A Csepel-szigetnél földi módszerrel juttatják ki a biológiai készítményt. A lárvák ellen felhasznált készítmény egy baktérium által termelt speciális fehérjét tartalmaz, amely az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat. “