fbpx

FRISS HÍREK

SÉRÜL A SAJTÓSZABADSÁG A JÁRVÁNY IDEJÉN – MAGYARORSZÁG A 89. HELYEN

- Advertisement -
  • a Covid-19-cel kapcsolatos dezinformáció komoly közegészségügyi probléma, ezért mindenkinek hozzáféréssel kell rendelkeznie a pontos és hitelesített információkhoz
  • a Covid-19 válság súlyosan sújtotta a sajtószabadságot sok országban
  • sürgősségi támogatási alapot hoz létre az EU a média számára
  • Magyarország a 89. helyen a sajtószabadság világindexének 2020-as kiadása szerint 

Az Európai Parlament közleménye a sajtószabadság védelmében

A Covid-19 válság súlyosan sújtotta a média szektort egy olyan korszakban, amikor a sajtó döntő szerepet játszik a pontos információk biztosításában és a pandémiával kapcsolatos dezinformáció elleni küzdelemben.

A média ágazata is a reklámbevételek hatalmas csökkenésével néz szembe, és az Európai Parlament attól tart, hogy a romló pénzügyi helyzet azt eredményezheti, hogy a hírügynökségek már nem képesek egyértelmű és tényszerű információkat szolgáltatni és ezáltal elkerülni a félrevezető információk terjedését a koronavírus-járványról.

Az április 17-én elfogadott állásfoglalásban az európai parlamenti képviselők kijelentették, hogy a Covid-19-cel kapcsolatos dezinformáció komoly közegészségügyi probléma, ezért mindenkinek hozzáféréssel kell rendelkeznie a pontos és hitelesített információkhoz, valamint azt is aláhúzták, hogy a demokrácia szempontjából szükség van egy szabad, független és kellően finanszírozott média jelenlétére.

A véleménynyilvánítás szabadságát, a média szabadságát és a pluralizmust az EU Alapjogi Chartája, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezménye rögzíti.

Sürgősségi támogatási alap a média számára

A média kritikus helyzetének kezelése érdekében a Parlament kulturális bizottsági tagjai felkérték az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a média és a sajtó vészhelyzeti alapjának létrehozását.

Néhány intézkedést már hoztak a médiaszabadság támogatása és az újságírók védelme érdekében. Az EU 2020 márciusában 5,1 millió eurót bocsátott rendelkezésre a sajtószabadság megsértésének felismerésére és megelőzésére, a pluralizmus kockázatának felismerésére és a határokon átnyúló nyomozások támogatására irányuló projektek finanszírozására.

A sajtószabadság világnapja – Magyarország rosszul teljesít

A sajtószabadság világnapját minden évben május 3-án jelzik. Az Újságírók Határok nélkül a közelmúltban tette közzé a Sajtószabadság Világindexének 2020-as kiadását, amely szintén figyelembe veszi a koronavírus kitörése által a szabad és tisztességes újságírást fenyegető veszélyt.

Hasonló cikkünk:  Olvasd el mit gondolnak szerkesztőségünk tagjai a sajtószabadságról!

Magyarország a 89. helyen.

Forrás: https://www.europarl.europa.eu/

A sajtószabadság világindexének 2020-as kiadása szerint Európa továbbra is a kontinens marad, amely a sajtószabadságot biztosítja legjobban. Az EU országait általában „jó” vagy „meglehetősen jó” rangsorolják. Finnország, Dánia, Svédország és Hollandia továbbra is regisztrálja a legjobb pontszámokat.

A világ minden táján növekszik a kockázat az újságírók számára

Az egyes kormányok által a Covid-19 kitörésére válaszul hozott sürgősségi intézkedések hatással voltak egyes országok rangsorára, például Kína (a 177. helyen), Irán (a három helyet csúszott, 173.) és Irak (a hat helyet esett, a 162. helyre).

A Riporterek Határok nélkül 11 újságírónak számolt be 2020-ban. A 2019. évben a legkevésbé halálos volt 16 év alatt, 49 halálos újságíró esettel szerte a világon, a fegyveres konfliktusokban bekövetkezett halálesetek számának csökkenése miatt (44% -kal kevesebb, mint az előző évben).

Jelenleg mintegy 361 újságírót tartanak fogva, 2019 végén 389 esethez képest. Ezeknek csaknem egyharmada Kínában található. A többi Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Szíriában, Törökországban, Vietnamban, Iránban, Bahreinben és Jemenben koncentrálódik. A túszul tartott újságírók száma 2019-ben változatlan maradt. Négy országban tartják őket: Szíria, Jemen, Irak és Ukrajna. A túszokkal kapcsolatos, 2020-ra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre.

Tudjon meg többet…

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...