fbpx

FRISS HÍREK

Egy hét után kapták meg a COVID teszt eredményét. Egy kecskeméti család a COVID járványban

- Advertisement -
Egy olvasónk történetét írtuk le részletesen több mint egy hete, hogy az unokája – aki az ecet illatát sem érezte – és a megbetegedett szülők, milyen egészségügyi tortúrán estek át.
Akkor azt hitték, hogy egy hét alatt a család tesztelése, egészségügyi ellátása megoldódik, illetve 10 nap után, a már tünetmentes családtagok a megfelelő információk mellett tudják folytatni az életüket, amennyire csak lehet a rendkívüli időkben.

(A nagymama azt kérte, hogy a cikkben ne említsük névvel a gyermeket, a háziorvost, se a szülőket, nehogy bármiféle megbélyegzés, bántódás érje őket, amit természetesen tiszteletben tartunk.)

Röviden ez történt: a gyermek az őszi szünet utáni első iskolai nap végére, akit az iskolából a nagymama hozott el, annyira legyengült a lázban, hogy nem érezte az étel ízét, sem az illatát. A szülők a háziorvoshoz fordultak és tesztet kértek, aki arról tájékoztatta őket, hogy a mentő pénteknél előbb nem megy ki és utána minimum négy nap mire eredmény lesz. De független mindettől megkéri a tesztet. A szülők szerda reggel köhögve és lázasan ébredtek, az apa a szaglását is elvesztette. Elkezdtek gyorsan magánúton tesztet keresni, de jeleztek a háziorvosnak is, mert az apa magasvérnyomással küzd. A szülők azt az információt kapták, hogy szerda délután öt órakor jönnek mintát venni. Nem jöttek, telefon sem volt. November 5-re, csütörtök késő délutánra végül kaptak időpontot a kórházba, hogy leteszteljék a gyermeket és a két szülőt. Ami a kontaktkutatás eredményét illeti, arról azt állapították meg, hogy az iskolás gyermeknek nem volt kontaktja, a dolgozó szülők pedig egymás kontaktjai voltak.
A kecskeméti család COVID története ezzel nem ért véget és az esetük nem azt támasztja alá, hogy a járványügyi protokoll rendben működne. A járványhelyzet alkalmazkodást vár el minden állampolgártól, de ennek feltétele az, hogy a „rendszer” érdemi és átlátható segítséget nyújtson, mind az egészségügy terén – ideértve a tesztelést és a kontaktkutatást – mind pedig a világos információnyújtásban. Mert mi mást várhatunk el a 10 hónapja tartó járványban, ha nem azt, hogy betartható és következetes szabályok mellett végezhessük tanulmányainkat és a munkánkat.

Azt hitte mindenki, hogy a kórházi tesztelést követően mindenki megnyugodhat, de egy hét alatt sem jött meg a teszt

November  5-én, fél3-kor sikeresen levették a tesztet a kórházban. A teszt eredményét – meséli olvasónk – egy hét után sem kapta meg a család. Eredmény nincs. A gyermek november 3-a óta nem jár iskolába.
Felhívták a gyerekorvost november 13-án, pénteken, hogy adja ki a gyerek igazolását, hogy hétfőtől, november 16-ától, 13 nap karantén után mehessen ismét iskolába, tekintve, hogy tünetmentes és jól van.
Erre egyszerű elutasítás volt a válasz: amíg nincs negatív teszteredmény addig nem adja ki és pénteken hívják újra 11 órakor. Addig nincs mit tenni.
A nagymama beszélgetésünk ezen pontján, ezt a kérdést tette fel elgondolkodva a hogyan továbbról:
ha egy hét alatt nem lett meg az eredmény, mikorra lesz negatív eredmény, ha megint 4-5 nap a mintavétel és több, mint egy hét az eredmény? Ez újabb másfél vagy két hét. Ilyenkor mi a teendő? Újabb két hét bezártság? Vagy jöhet a magánlabor 19.500 forintért?
A család a magánlabor mellett döntött, mert a háziorvos ragaszkodott a negatív teszthez és a kórházi eredmény csak nem akart megérkezni. És azért is, mert a családnak élni kell. A gyermek nem maradhat le az iskolában, főleg úgy, hogy letelt a 10 nap és tünetmentes. A szülőknek dolgozniuk kell. És különben is, a karantén nem szolgálja jól az ember nyugalmi állapotát.
November 12-én korán reggel levették a gyermek mintáit a magánlaborban, aminek az eredménye 48-72 óra.
Közben, egy hét után, november 12-én estére megjöttek a kórházban felvett eredmények. Mindhármuk, a gyermek, az anya és az apa eredménye is pozitív.
Konzultáltak a háziorvossal, aki együttműködően elmondta, hogy a teszt + 10 nap után felszabadítja a szülőket a karantén alól és nem kell negatív teszt. Hétfőn mehetnek dolgozni.
A szülők felvették az ANTSZ-el is a kapcsolatot a gyermek teszteredménye ügyében. A szülők megtudták, hogy az aznapi eredményeket másnap látják a rendszerben, de van némi gond, mert a túlterhelt informatikai rendszer sem működik megfelelően és nehéz előre megmondani, hogy mikorra lesz meg a gyermek eredménye. Viszont tájékoztatták a szülőket arról, hogy a teszt  + 10 nap után a gyerekorvosnak ki kell engednie a gyermeket, nem kérhet még egy tesztet.
Ezzel az információval a szülők ismét felkeresték a háziorvost és a konzultáció után megkapta a gyermek az igazolást arról, hogy hétfőtől, vagyis november 16-tól ismét mehet iskolába.

Egy ismeretlen világjárvány közepén tényleg elég, ha otthon maradunk 10 napig teszt és kontaktkutatás nélkül?

A szülők azt szerették volna, ha mielőbbi teszteléssel megbizonyosodnak arról, hogy elkapták-e a COVID-ot. Már csak azért is, mert ugyan a szülők telefonáltak az osztályfőnöknek jelezve a problémát, aki elmondta, hogy a protokoll szerint a szülőket csak akkor kell értesíteni, ha valóban pozitív a teszt eredménye.
A másik „könnyebb” eljárás a túlcsordult hazai egészségügyi rendszer szempontjából persze az, hogy az ismeretlen világjárvány közepén teszt nélkül otthon maradnak a megbetegedettek és 10 nap múlva, ha már nincsenek tüneteik, mindenki mehet a dolgára. Nem kell COVID tünetekre hivatkozni és meg is van az igazolás. Valóban ez lenne a felelősségtudatos magatartás?
A nagymama elmesélte, hogy családjuk meg tudta oldani az otthonlétet (mama bevásárol és főz, elviszi a kutyát megfuttatni) és ki is tudták kifizeti a teszt költségét. De mit tegyenek azok a szülők, akiknek a lehetőségei szűkebbek? A munkahely elvesztésével is járhat az, ha otthon marad önként karanténban, amire a táppénz sem vonatkozik.

A család jól van, de sok kérdés felmerült bennük

A család végül nagyobb egészségügyi probléma nélkül átvészelte a fertőzöttséget. A rendszer hibája miatt ugyan buktak 19.500 forintot, de mindennél fontosabb, hogy jól vannak.
Ebben a két hétben sok kérdés fogalmazódott meg  a vírussal kapcsolatos protokollal és a felkészültséggel kapcsolatban. Sőt az emberek, de az orvosok hiányos tájékoztatásával és tájékozottságával kapcsolatban is
– zárta sorait a nagymama és egyben olvasónk, aki hosszú éveken át többszáz fős céget vezetett.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...