fbpx
10.8 C
Kecskemét
2024. február 23., péntek

FRISS HÍREK

Online színházak pandémia idején

- Advertisement -

Örkény, Radnóti, Katona József, Víg, Stúdió K, Forte társulat, kecskeméti Katona József, nyíregyházi Móricz Zsigmond, veszprémi Petőfi, székesfehérvári Vörösmarty Színház – az elsők, akik felelősséget érezve a színházért, a pandémiás is időben a művészetre vágyó közönségért, csatlakoztak az eSzínházhoz.

Az eSzínház, az ország első hazai fejlesztésű online előadóművészeti streaming-platformja, amely Magyarországon színházi előadások közvetítésével foglalkozik. Szeptember óta eddig több mint tízezren – a határokon belül is kívül – láthattak már élő előadásokat és rögzítetteket. Október óta az eSzínház az Örkény Színház Örkénystream kizárólagos szolgáltatója. A tervek szerint a jövőben a Szépművészeti Múzeum Textúra című előadásai mellett, zenei koncertek is felkerülnek a kínálatba, többek között a Djabe és a Budapesti Fesztiválzenekar programjai.

Az eSzínházat az Alapítvány a Magyar Színházakért szervezet fejlesztette és hozta létre a színházi szakma aktív bevonásával és részvételével. A platform hosszú hónapok felkészülő munkája után 2020 szeptemberében kezdte meg működését. Az eSzínház egyszerre törekszik előadások élő közvetítésére, és már rögzített felvételek elérhetővé tételére.

Hasonló cikkünk:  Rég elhunyt humoristát megszemélyesítve készített műsort a mesterséges intelligencia

A kezdeményezés kifejezett célja, hogy színházi „videótárat”, enciklopédiát hozzon létre a már felvett előadásokból, hogy így biztosítson lehetőséget arra, hogy a kiemelkedő, sokszor színháztörténeti jelentőségű előadásokat akkor is meg lehessen nézni, amikor már nem játsszák. Az eSzínház további megkereséseket kapott vidéki és határon túli színháztól további előadások közvetítésére.

Az első élő stream 2020. szeptember 23-án a Radnóti Színházból a Csapodárok című vígjáték előadása volt. Majd az eSzínház sugározta az első, élő tévéközvetítésre is optimalizált bemutatót, az Andromakhét az Örkényből. Szenzációnak ígérkezett a Padlás 1000. előadásának közvetítése a Vígszínházból, a színház honlapja szerint a teátrumok járványügyi bezárása ellenére is sor kerül november 14-én a közvetítésre, feltételezhetően „zárt kapus” előadás lesz.

 

infovilag.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...