fbpx
10.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Többen is távoznak a Katona József Színházból

- Advertisement -
Május 31-én tartotta évadzáró ülését a Katona József Színház. A Himnuszt közösen énekelték a jelenlévők, majd Cseke Péter igazgató köszönte meg az egész társulat munkáját. „Nehéz évad van mögöttünk, komoly gondokkal kellett megküzdenünk, ám a társulat, amely egyre inkább egy összetartó, nagy családdá válik, minden nehézséget le tudott küzdeni” – mondta.
Szép és mozgalmas időszak előtt is áll a kecskeméti színház – folytatta Cseke Péter. A távlati tervekről elmondta: küszöbéhez érkezett a színház régen várt felújítása. Az erről szóló kormányrendelet megjelent, és a jelen állás szerint 2020 novemberéig elkészülnek a felújítási és kivitelezési tervek, valamint lezajlik a hatósági engedélyeztetés. Ez azt jelenti, hogy még két évadon át szolgálja a jelenlegi színházépület a társulatot. Ezt követően két évig tart majd a teljes megújítása, a modern elvárások szerinti átalakítása. Az előre tervező színigazgató reményei szerint 2023. október 14-én, a színház fennállásának 127. évfordulóján nyílhat meg újra a teátrum épülete, és kezdődhet új korszak a történetében.
Idén nem szerepel a POSZT-on a kecskeméti társulat. Ez számunkra szomorú, de elkeseredni azért nem kell – mondta Cseke Péter. Sokak szerint A király beszéde című előadásnak ott lenne a helye az országos színházi fesztiválon, de nem válogatták be a kecskeméti produkciót. Helyette több más fesztiválra meghívták, így lesz rá alkalom, hogy nyáron is játsszák.
A direktor szokás szerint elmondta, kik nyertek díjakat az idei színházi évadban. A Vidéki Színházak Fesztiválján Szemenyei János kapta a Legjobb férfi karakteralakítás díját, a Csárdáskirálynőben nyújtott alakításáért. Aase-díjat kapott Csombor Teréz, Magyar Teátrumi Díjat Taraczközi Zoltán, a hangtár vezetője, Kiváló Művész Díjban részesült Körtvélyessy Zsolt, Jurák Bettina Az évad legjobb pályakezdő táncművésze lett, Pál Attilát Kecskemét városa tüntette ki Katona József-díjjal, Patkós Irma Díj Pro Cultura emlékrémet kapott Látó Richárd zenei asszisztens.
Az évad végével távozik a színháztól Kőszegi Ákos, aki a 17 év után a Vígszínháznál folytatja színművészi pályafutását (a következő évadban két kecskeméti bemutatóban még részt vesz). Ugyancsak a Vígszínházhoz szerződött Dobó Enikő, valamint a Thália Színház társulatánál folytatja pályafutását Zayzon Zsolt. Elköszön a színháztól Vári János rendezőasszisztens. A következő évadtól Réczei Tamás ismét művészeti vezetőként vesz részt a társulat munkájában. Visszaszerződik Miskolcra Rusznyák Gábor főrendező, aki búcsúzóul elmondta: távozásának emberi és nem szakmai okai vannak. Ezzel együtt megköszönte a társulatnak az együtt töltött időt, és mindazt, amit kapott a kecskeméti színháztól, társulattól.
Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője is köszönetet mondott a társulatnak, valamint gratulált a tánctagozat kiválóságainak, ösztöndíjas és díjazott tagjainak. Számba vette a KCB ez évi sikereit, vendégszerepléseit, egyúttal kitért a következő évadra tervezett közös munkáira. „Gyorsan és nagyot lépni, mindig a legjobbnak lenni – ez hajt bennünket, táncművészeket. Rövid az időnk, ez alatt igyekszünk mindent megélni, és a lehető legtöbbet kapni és adni színháznak, közönségnek” – fogalmazott Barta Dóra.
Ezt követően jubilánsokat köszöntött Cseke Péter: Csonka Zsuzsannát és Háry Pétert, akik betöltötték 50. születésnapjukat, valamint Réti Erikát és Kiss Jenőt, akik ketten 150 évesek lettek idén. Ebben az évadban vonult nyugdíjba Török Albert gépkocsivezető. Aga 1987-től dolgozott a színháznál. Szintén nyugdíjba vonult Rózsahegyi Margit szabótár-vezető, aki 34 éven át volt a színház elismert munkatársa. A direktor megköszönte munkájukat, és boldog nyugdíjas éveket kívánt mindkettejüknek.
Statisztika is elhangzott: a 2018/2019-es évadban közel 400 előadást játszott a társulat, a nézők száma eddig 111 ezernél tart, az évad végére pedig akár 120 ezer is lehet. Bérletet 17 140 néző váltott. Június folyamán játszik majd a társulat Erdélyben, Hargita és Maros megyékben, valamint Balatonföldváron, Szarvason és a Városmajorban. A következő évad első bemutatója szeptember 18-án lesz az Aladin és a csodalámpa, első nagyszínházi bemutató pedig szeptember 27-én a Chicago című világhírű musical.
Az évadzáró társulati ülést szokás szerint szabadtéri bográcsozás és közös ebéd zárta. Az évadnyitó társulati ülést augusztus 21-én tartják, a színházi társasjáték szeptembertől folytatódik, hiszen „együtt hozzuk létre a csodát”
Popovics Zsuzsanna / kecskemetikatona.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...