fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Bodolay Géza tisztséget vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

- Advertisement -

A korábban Kecskeméten rendező, majd színidirektor Bodolay Géza lett a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Színházművészeti Intézetének vezetője – írta meg a Hvg.

A rendező már alá is írta az egyéves szerződést a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, amelyben megbízták a Színházművészeti Intézet vezetésével, azaz a jövőben ő irányítja a színházi képzéseket. Elődje, Bagossy László 2020. augusztus 31-én lemondott a pozíciójáról, hogy így tiltakozzon az SZFE alapítványi átalakulása és autonómiájának korlátozása ellen.

Bodolay 1984–1989 között a Szegedi Nemzeti Színházba került rendezőként. 1986-1989 között a JATE-tanított. 1989–1992 között kecskeméti, 1992–1998 között a Nemzeti Színház rendezője, 1997-ben a berlini Művészeti Főiskola megbízott előadója volt. 1998–2008 között a kecskeméti Katona József Színház igazgató-főrendezője, 2009–2018 között pedig a szegedi színház főrendezője volt.  2019-től a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeumhoz (PIM) tartozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója. Több egyetemen óraadó tanár, öt nyelvből fordít.

Hasonló cikkünk:  Még a lengyelhez képest is nehezebb a magyar független vidéki újságírás helyzete

Az SZFE-n kialakult tiltakozással kapcsolatban a rendező azt mondta:

„a helyzetet szerencsére nem nekem kell pacifikálni, hanem a békétleneknek egymással,

az én feladatom ugyanaz lesz, mint kiváló elődeimé: az egykori színházi ‘tanszak’ – a bolognai rendszer óta: ‘intézet’ – megszervezése és vezetése”.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...