Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Czira Szabolcs megfutamodott a garázstulajdonosok haragja elől

- Advertisement -

Czira Szabolcs nem mert a nagykőrösi garázstulajdonosok szemébe nézni, inkább egyszemélyi döntéssel módosította az építményadóról szóló helyi rendeletet, bővítve a mentességet élvezők körét.

A döntés előzménye, hogy a Bárány utcai lakótelep ikergarázsainak tulajdonosai váratlanul azzal szembesültek, hogy a polgármesteri hivatal visszamenőleg követeli tőlük az építményadó befizetését.

A felszólítás általános felháborodást váltott ki, sokan ismét felvetették, hogy mit csinál Sebestyénné Angyal Zsuzsanna, a lakótelep fideszes önkormányzati képviselője, miért nem védi meg az érdekeiket? Miért csak arra van ideje, hogy fényképeztesse magát az Önkormányzati Hírekben?

Többen megkeresték Zágráb Nándort, a Jobb Nagykőrösért önkormányzati képviselőjét is, hogy ha már Sebestyénné nem tesz az érdekükben, akkor legalább ő járjon el.
A felháborodást érzékelve Czira Szabolcs nem vállalta a garázstulajdonosok haragjának következményeit, ezért inkább előterjesztést készített. Ebben leírta, hogy Nagykőrösön az építményadó mértéke 2010-től változatlan, 900 forint/négyzetméter/év. A törvényi mentességeken túl a rendelet értelmében mentes a magánszemély tulajdonában álló lakás, valamint a magánszemélyek tulajdonában álló, 30 négyzetméter alapterületnél kisebb garázs.

Az adóhatóság nyilvántartási adatai szerint az adónem bevezetése óta 10 darab garázs célú ingatlant vallottak be önként, melynek egyik fele magánszemélyé, a másik fele pedig gazdasági társaság tulajdonában van.
Czira szerint az önkormányzati adóhatóság kiemelt figyelmet fordít az egyenlő-, és arányos közteherviselés érdekében az egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére, ezért 2021-ben elkezdte az önkéntesen be nem vallott, 30 négyzetméteres hasznos alapterületnél nagyobb garázsok felderítését.
Ennek eredményeként több mint 60 garázs került elő, mindegyike magánszemély tulajdona és eredeti funkciója szerint hasznosított. A polgármester szerint „a felderítések során gyűjtött tapasztalatok értékelése alapján indokolttá vált az építményadó rendelet módosítása”, a mentes ingatlanok körének kiszélesítése akként, hogy a garázsokra vonatkozó 30 négyzetméterig terjedő mentesség 50 négyzetméterre változzon.

könyvelő

- Advertisement -
Exit mobile version