fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Szokatlan: a kormány a focitól, az egyházaktól, az autó-motorsporttól is milliárdokat von el

- Advertisement -
Érdemi szöveges indoklás nélkül 115 milliárdos beruházási alapot képez a kormány átcsoportosítással, tehát egyes területektől történő elvonásokkal, olvasható a február 9-ei Magyar Közlönyben, amit elsőnek az mfor.hu írt meg. A mélyülő gazdasági válságban egy-egy átcsoportosítás elsőre nem meglepő sehol a világon, de a mostani kormányzati ide-oda rakok tízmilliárdokat döntése több érdekes változást is mutat.
Szokatlan, de az EMMI-től elvett pénz nagyrészét sport-célokról csoportosítják át: 10 milliárd a versenysporttól, 3 milliárd az MLSZ-től, 8,7 milliárd a kiemelt sportegyesületektől kerül el. És szokatlan továbbá az is, hogy a Bethlen Alaptól is elvonnak, amely szervezet kezeli többek között a határon túli magyar oktatás-nevelési pályázatokat, de kezelője a hazai civil támogatásokkal, a NEA pályázatokkal kapcsolatos feladatoknak. De jelentős támogatást vonnak el az egyházaktól is, összesen 29 milliárd forintot.
És Palkovics László miniszter, aki egyben autó-motorsport-ügyi kormánybiztos is (!) több tízmilliárdos motorsport projektje is véget érhet. Erről a cikk végén írunk.
Most nézzük azt, hogy a kormány honnan von ki milliárdokat. A határozat mellékletét képező táblázat szerint
– a Miniszterelnökségtől 13 milliárd forintot
– a Belügyminisztériumtól 2 milliárd forintot
– az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól 2,8 milliárd forintot
– a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól 1,37 milliárd forintot
– az Emberi Erőforrások Minisztériumától 24,7 milliárd forintot
vesznek el és tesznek át az új alapba.
A többi pénz
– a Bethlen Alapból (5,4 milliárd),
– az MNV-től (700 millió),
– egyházi célra szánt támogatásokból (29 milliárd), 
– kulturális értékmegőrző beruházásokra szánt pénzből (19,2 milliárd),
– fővárosi fejlesztési pénzekből (2,8 milliárd),
– sportesemények támogatására szánt pénzből (2,46 milliárd),
– vasúti fejlesztésekre szánt pénzekből (15,75 milliárd)
– autó-motorsport-támogatásból (20,4 milliárd)
– gazdaságfejlesztési programok keretéből (1,5 milliárd)
– sportlétesítmények és kulturális beruházások támogatására szánt keretből (7,6 milliárd)
– érkezik.
Aki összeadja a számokat, az láthatja, hogy az elvonás 40 milliárd forinttal több, mint az új beruházási alapnak átadott pénz – a különbözet a Központi Maradványelszámolási Alapba kerül.

Mi lesz vajon a motorsport projekttel? 

2020 nyarán jelent meg a hír, hogy 2021-ben 36 milliárd forintot akar költeni a kormány a magyarországi autómotorsport támogatására – mindezt a gazdaságvédelmi alapból. Ebből 16 milliárd szokásosnak minősíthető, ez ugyanis a Hungaroring Zrt éves állami támogatása.

Palkovics László, Gyulay Zsolt és Weingartner Balázs miniszteri főtanácsadó a Hungaroring paddockjában (Fotó: Tumbász Hédi)

Az igazi újdonság az a 20,4 milliárd forint volt, amit egy új gyorsaságimotoros versenypályára fordítanának, amin 2023-tól Moto GP-futamokat terveznek rendezni. (Ez nagyjából a Forma-1 motoros megfelelője.) 
Palkovics László autó-motorsport-ügyi kormánybiztos (!) a Nemzeti Sportnak adott interjúban arról is beszélt 2020 nyarán, hogy a 2008-as gazdasági válsággal ellentétben, aminek egyik legnagyobb kárvallottja az autó-motor sport volt, a mai válságot nem látja annyira zűrösnek.
„Nem látom annyira zűrösnek a helyzetet, mert más helyzetben van most az európai gazdaság, mint 2008-ban. A mostani inkább bizalmi típusú válság . Aki másfél hónapja autót akart venni, annak megvolt rá a pénze, de utóbb nem költötte el, mert nem tudta, a járvány miatt mire számíthat. Viszont a pénz ma is megvan, és autót is tudunk gyártani. Nem akarok jósolni, de az újraindulás remélhetőleg nem lesz olyan nehéz, mint tizenkét éve.”

– nyilatkozta Palkovics László félévvel ezelőtt.

A mostani kormányzati elvonásokhoz és átcsoportosításokhoz részletes indoklást nem fűztek a Magyar Közlönyben, így egyelőre az sem derül ki, hogy mi lesz a nagyívű motorsport tervvel, amit épp a gazdaságvédelmi alapból valósítottak volna meg. Mindenesetre az megállapítható, hogy a mai gazdasági válság egyre súlyosabban és mélyebben érinti nemcsak a mindennapokat, de a tervezett beruházásokra is kihatással van, hiszen pont most vette el a kormány a magyarországi autómotorsport támogatására szánt 36 milliárd forint több mint felét.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...