fbpx

FRISS HÍREK

Palkovics jövőképe kissé utópisztikus

- Advertisement -

Palkovics László a NER pénzzel kitömött Mathias Corvinus Collegium (MCC) pódiumbeszélgetésén lépett fel csütörtök délután – ahogy a 444 cikke fogalmazta – roppant hatékony előadásmódján, másodpercre pontosan kitöltve a megjelölt időkeretet.

A technológiai és ipari miniszter az ország energiapolitikájának fényes jövőjét vázolta fel. Saját kérdésére válaszolva elmondta, hogy azért nincs Magyarországon klímaügyi vagy energiaügyi minisztérium, mert ezek valójában mind iparpolitikai kérdések. A klímakérdés Magyarországon tehát bevallottan az iparpolitika egyik alszempontja.

Magyarország a világ 5. leginkább high-tech országa, utalt Palkovics Orbán Viktor múltkori kiszólására, majd hozzáfűzte, hogy az egy dolog, hogy a külföldi gyártók modern gyártástechnológiát alkalmaznak az itteni gyáraikban, de a siker része az is, hogy Magyarország biztosítja a high-tech környezetet, az oktatást és a helyszínt. Példaként hozta fel azt a zalaegerszegi gyárat, ahol a világ legkorszerűbb gyalogsági harcjárművét, a Lynx-et gyártják, ahol négy éve arrafelé még csak kukoricaföldek voltak, most meg minden tele van kutatókkal és mérnökökkel.

A miniszter elsorolta azokat a célokat, amikkel csökkenthetőek 8, 12, vagy még távolabbi időn belül az energiafogyasztás, a gázfüggés, a károsanyag-kibocsátás, és hogyan növelhető az energiabiztonság és biztosítható egy egészségesebb energiamix. Szerinte belátható időn belül, viszonylag könnyen megvalósítható célok

  • távfűtés geotermikus átállítása,
  • az elektromos rendszer és az elektromosenergia-tárolás merőben új formáinak meghonosítása,
  • a meglévő erőművek modernizálása,
  • a vasútfejlesztés átfogó fejlesztése és általában a kötöttpályás közlekedés helyzetbe hozása,
  • a hulladékgazdálkodás alapvető szemléleti reformja,
  • a megújuló energiaforrások arányának jelentős növelése, és
  • a magyar gázmezők és a biomassza sokkal jobb kihasználása.
Hasonló cikkünk:  Magyar politikusokat is lefizethettek orosz propaganda terjesztésére

Palkovics megemlítette az OMSZ vezetőinek felmentését is, szerinte rossz meteorológiai előrejelzéseknek is köszönhető, hogy túl sok pénzt kellett költeni importáramra, mert nem lehetett kiszámolni, hogy az időjárásfüggő szél- és naperőművek mennyit fognak termelni. Viszont hiába fekszik Magyarország “szélteknőben”, a technológia annyit fejlődött, hogy újra engedélyezni fogják szélerőművek építését.

A miniszter beszélgetőtársa Litkei Máté, a Századvég Alapítvány által alapított Klímapolitikai Intézet igazgatója volt, aki nem izzasztott nehéz kérdésekkel. Az előadás végén Litkei feltett egy sor érdektelen kérdést, figyelve arra, hogy ne okozzon kellemetlenséget Palkovicsnak. A közönség online kérdezhetett, amelyek közül Litkei válogatott, majd aztán a többség hazaindult, a közönség egy átlagnál sokkal jobban öltözött, szűkzakós-szűknadrágos csoportja pedig körbefontoskodta a minisztert.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...