fbpx
16.9 C
Kecskemét
2023. május 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Palkovics jövőképe kissé utópisztikus

Palkovics László a NER pénzzel kitömött Mathias Corvinus Collegium (MCC) pódiumbeszélgetésén lépett fel csütörtök délután – ahogy a 444 cikke fogalmazta – roppant hatékony előadásmódján, másodpercre pontosan kitöltve a megjelölt időkeretet.

A technológiai és ipari miniszter az ország energiapolitikájának fényes jövőjét vázolta fel. Saját kérdésére válaszolva elmondta, hogy azért nincs Magyarországon klímaügyi vagy energiaügyi minisztérium, mert ezek valójában mind iparpolitikai kérdések. A klímakérdés Magyarországon tehát bevallottan az iparpolitika egyik alszempontja.

Magyarország a világ 5. leginkább high-tech országa, utalt Palkovics Orbán Viktor múltkori kiszólására, majd hozzáfűzte, hogy az egy dolog, hogy a külföldi gyártók modern gyártástechnológiát alkalmaznak az itteni gyáraikban, de a siker része az is, hogy Magyarország biztosítja a high-tech környezetet, az oktatást és a helyszínt. Példaként hozta fel azt a zalaegerszegi gyárat, ahol a világ legkorszerűbb gyalogsági harcjárművét, a Lynx-et gyártják, ahol négy éve arrafelé még csak kukoricaföldek voltak, most meg minden tele van kutatókkal és mérnökökkel.

A miniszter elsorolta azokat a célokat, amikkel csökkenthetőek 8, 12, vagy még távolabbi időn belül az energiafogyasztás, a gázfüggés, a károsanyag-kibocsátás, és hogyan növelhető az energiabiztonság és biztosítható egy egészségesebb energiamix. Szerinte belátható időn belül, viszonylag könnyen megvalósítható célok

  • távfűtés geotermikus átállítása,
  • az elektromos rendszer és az elektromosenergia-tárolás merőben új formáinak meghonosítása,
  • a meglévő erőművek modernizálása,
  • a vasútfejlesztés átfogó fejlesztése és általában a kötöttpályás közlekedés helyzetbe hozása,
  • a hulladékgazdálkodás alapvető szemléleti reformja,
  • a megújuló energiaforrások arányának jelentős növelése, és
  • a magyar gázmezők és a biomassza sokkal jobb kihasználása.
Hasonló cikkünk:  A Sanghaji Múzeum kincseiből nyílik kiállítás Szegeden
Hasonló cikkünk:  A Republikon áprilisi felmérése szerint a Kutyapárt bejutna a parlamentbe

Palkovics megemlítette az OMSZ vezetőinek felmentését is, szerinte rossz meteorológiai előrejelzéseknek is köszönhető, hogy túl sok pénzt kellett költeni importáramra, mert nem lehetett kiszámolni, hogy az időjárásfüggő szél- és naperőművek mennyit fognak termelni. Viszont hiába fekszik Magyarország “szélteknőben”, a technológia annyit fejlődött, hogy újra engedélyezni fogják szélerőművek építését.

A miniszter beszélgetőtársa Litkei Máté, a Századvég Alapítvány által alapított Klímapolitikai Intézet igazgatója volt, aki nem izzasztott nehéz kérdésekkel. Az előadás végén Litkei feltett egy sor érdektelen kérdést, figyelve arra, hogy ne okozzon kellemetlenséget Palkovicsnak. A közönség online kérdezhetett, amelyek közül Litkei válogatott, majd aztán a többség hazaindult, a közönség egy átlagnál sokkal jobban öltözött, szűkzakós-szűknadrágos csoportja pedig körbefontoskodta a minisztert.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...