fbpx
27.8 C
Kecskemét
2022. augusztus 12., péntek

FRISS HÍREK

Kecskemétet is érintheti a V0 vasútvonal

A Szolnok, Kecskemét, Dunaújváros, Székesfehérvár és Győr közötti nyomvonalsávban haladhat majd a fővárost délről elkerülő V0 vasútvonal – ismertette a projektirányító bizottság keddi döntését Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – írja a duol.hu.

Kiemelte, hogy nem nyomvonalról, hanem nyomvonalsávról van szó, azaz még további döntésekre lesz szükség. Például még nyitott, hogy a pálya hol szeli át a Dunát Adonyig: Rácalmásnál vagy Dunaújvárosnál. A konzorcium meg fogja vizsgálni a tervek részleteit, változatait, közben már dolgoznak a megvalósíthatósági tanulmányon, a teljes beruházásnak 2030-ra kell elkészülnie.
Az eseményen Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója felidézte, hogy ma az ország vasúti pályáin naponta 3200 személy- és 400 tehervonat közlekedik. A teherszállítás azonban nem versenyképes, nem megbízható és nem kiszámítható, a szerelvények óránként 20 kilométeres átlagsebességgel haladhatnak, elsősorban a pályakapacitások korlátai miatt. Márpedig a vállalt klímacélok teljesítése érdekében a napi 400 tehervonat helyett belátható időn belül 800–1000-nek kell közlekednie. Mivel ezt a terhet a meglévő hálózat nem bírja el, a szaktárca megbízta a Hungrailt a javasolt nyomvonalváltozatok elkészítésével. Az országot átszelő észak-déli vasúti összeköttetés a Budapest–Belgrád vonal, a kelet-nyugati pedig a V0 lesz – magyarázta Homolya Róbert.

Hasonló cikkünk:  ÁSZ: Nem mi döntjük el, melyik civil szervezetet ellenőrizzük
Hasonló cikkünk:  Szijjártó Péter az orosz gázról mesélt a Fox News nézőinek

via duol.hu

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...