fbpx

FRISS HÍREK

Kecskemétet is érintheti a V0 vasútvonal

- Advertisement -

A Szolnok, Kecskemét, Dunaújváros, Székesfehérvár és Győr közötti nyomvonalsávban haladhat majd a fővárost délről elkerülő V0 vasútvonal – ismertette a projektirányító bizottság keddi döntését Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – írja a duol.hu.

Kiemelte, hogy nem nyomvonalról, hanem nyomvonalsávról van szó, azaz még további döntésekre lesz szükség. Például még nyitott, hogy a pálya hol szeli át a Dunát Adonyig: Rácalmásnál vagy Dunaújvárosnál. A konzorcium meg fogja vizsgálni a tervek részleteit, változatait, közben már dolgoznak a megvalósíthatósági tanulmányon, a teljes beruházásnak 2030-ra kell elkészülnie.
Az eseményen Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója felidézte, hogy ma az ország vasúti pályáin naponta 3200 személy- és 400 tehervonat közlekedik. A teherszállítás azonban nem versenyképes, nem megbízható és nem kiszámítható, a szerelvények óránként 20 kilométeres átlagsebességgel haladhatnak, elsősorban a pályakapacitások korlátai miatt. Márpedig a vállalt klímacélok teljesítése érdekében a napi 400 tehervonat helyett belátható időn belül 800–1000-nek kell közlekednie. Mivel ezt a terhet a meglévő hálózat nem bírja el, a szaktárca megbízta a Hungrailt a javasolt nyomvonalváltozatok elkészítésével. Az országot átszelő észak-déli vasúti összeköttetés a Budapest–Belgrád vonal, a kelet-nyugati pedig a V0 lesz – magyarázta Homolya Róbert.

Hasonló cikkünk:  Napirenden a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítása

via duol.hu

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...