fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Nesze neked kevesebb műanyag – a kormány visszavonta a kevesebb műanyag javaslatát

- Advertisement -

Az Európai Unió 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat, például a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat – emlékeztet a hvg.hu.

Kis magyar harc az EU ellen – Semjén Zsolt: no comment

Hogy a kormánynak olyan nagyon nem tetszik ez a javaslat, már a múlt heti kormányinfón is kiderült, mikor Gulyás Gergely az egészet uniós kényszernek nevezte, és azt mondta, nem feltétlenül a jószándék miatt terjesztették be, hanem mert az EU ezt írja elő. (444.hu)

A törvényjavaslat visszavonását Semjén Zsolt nem kommentálta.

No comment

Közel negyedmillió ember szava nem számít

Hiába kérte közel negyedmillió ember, a kormány kedd délután visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát – írja közleményében a Greenpeace Magyarország.

Hasonló cikkünk:  A Greenpeace keresett, de csak elvétve talált új visszaváltási díjas italcsomagolásokat a hazai boltok polcain

„Nem fogjuk hagyni, hogy az eredetileg erős javaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. Majd hozzá teszi, hogy

„Ez a jogszabály lehetett volna az első lépés egy hulladékmentes Magyarország felé, egy olyan gazdaság felé, amely az egyszer használatos kultúra helyett végre a természettel való harmóniára törekszik”.

A hazai műanyag-szennyezettség kritikusságát a Greenpeace egyik kutatása is bizonyítja. Eszerint háromszor annyi mikroműanyag-részecskét mutattak ki a Dunában, mint a korábbi vizsgálatok. De nemcsak a Duna vize szennyezett, a mikroszemcsék megtalálhatóak a palackozott vizeinkben, az élelmiszereinkben és a levegőben is. – olvasható a Greenpeace oldalán.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...