Nesze neked kevesebb műanyag – a kormány visszavonta a kevesebb műanyag javaslatát

0
Hiába kérte majd’ negyedmillió ember / Fotó: 444.hu

Az Európai Unió 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat, például a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat – emlékeztet a hvg.hu.

Kis magyar harc az EU ellen – Semjén Zsolt: no comment

Hogy a kormánynak olyan nagyon nem tetszik ez a javaslat, már a múlt heti kormányinfón is kiderült, mikor Gulyás Gergely az egészet uniós kényszernek nevezte, és azt mondta, nem feltétlenül a jószándék miatt terjesztették be, hanem mert az EU ezt írja elő. (444.hu)

A törvényjavaslat visszavonását Semjén Zsolt nem kommentálta.

Hasonló cikkünk  Elkezdték végre felszámolni a kiskunhalasi méregtelepet
No comment

Közel negyedmillió ember szava nem számít

Hiába kérte közel negyedmillió ember, a kormány kedd délután visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát – írja közleményében a Greenpeace Magyarország.

„Nem fogjuk hagyni, hogy az eredetileg erős javaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. Majd hozzá teszi, hogy

“Ez a jogszabály lehetett volna az első lépés egy hulladékmentes Magyarország felé, egy olyan gazdaság felé, amely az egyszer használatos kultúra helyett végre a természettel való harmóniára törekszik”.

A hazai műanyag-szennyezettség kritikusságát a Greenpeace egyik kutatása is bizonyítja. Eszerint háromszor annyi mikroműanyag-részecskét mutattak ki a Dunában, mint a korábbi vizsgálatok. De nemcsak a Duna vize szennyezett, a mikroszemcsék megtalálhatóak a palackozott vizeinkben, az élelmiszereinkben és a levegőben is. – olvasható a Greenpeace oldalán.