fbpx
18 C
Kecskemét
2021. szeptember 23., csütörtök

FRISS HÍREK

Afganisztán tálib irányítás alatt kezdte meg a napot, a volt afgán elnök elmenekült

Afganisztán már tálib irányítás alatt kezdte meg a napot, miután vasárnap elfoglalták a fővárost, Kabult. Az afgán kormány összeomlott, jelentések szerint az elnök Üzbegisztánba menekült. A reptéren káosz uralkodik, ezrek próbálnak menekülni a fővárosból, számol be az Euronews.

Trump elnöksége alatt döntöttek az amerikai csapatok kivonásáról, amivel Biden sem hagy fel

Az, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Afganisztánból, még a republikánus Donald Trump elnöksege alatt született döntés. Bejelentése még az amerikai tisztviselőket is meglepte. Az elfogadott béketervben az szerepelt, hogy 2021 májusáig teljesen kivonulnak az országból az amerikai csapatok, a tálibok pedig egy hatalommegosztásról szóló egyezséget kötnek a kormánnyal, cserébe felhagynak az erőszakos akciókkal.

Trumpot közben leváltották, de az amerikai csapatok kivonásával az új elnök, Joe Biden sem hagyott fel. A Fehér Házban arról kérdezték egy sajtótájékoztatón nemrég, hogy megbánta-e, hogy csapatkivonásra utasította az Egyesült Államok haderejét, lezárva ezzel Amerika történelmének leghosszabb háborúját.

Hasonló cikkünk:  40 éve szolgál minket a személyi számítógép
Hasonló cikkünk:  40 éve szolgál minket a személyi számítógép

„Elköltöttünk több mint 1000 milliárd dollárt 20 éven keresztül. Kiképeztünk és felszereltünk modern eszközökkel több, mint 300 ezer afgán katonát” – mondta Joe Biden. Az afgán vezetőknek össze kell fogniuk. Magukért és a nemzetükért kell harcolniuk – tette hozzá az Egyesült Államok elnöke.

A NATO-kötelékben szolgáló magyar csapatokról Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter még áprilisban azt közölte:

magyarország alkalmazkodik a NATO közös döntéséhez az afganisztánból való kivonulás ügyében és Magyarország egyetért azzal a megközelítéssel, hogy az együttes bevonulást együttes, egyidejű kivonulásnak kell követni.

Mi lesz ezután?

A tálibok politikai irodája szerint vége a háborúnak Afganisztánban, és hamarosan tisztázódik az új rendszer formája. A tálib tárgyalási bizottság tagja, Suhail Shaheen úgy fogalmazott, “az afgán nép igénye és akarata egy afgán inkluzív kormány. “Ők akarják ezt a kormányt, tehát ez egy népfelkelés.” Twitteren hangsúlyozta, hogy utasították harcosaikat, hogy hagyják békén az afgán civileket.

Hasonló cikkünk:  Hazatértek a magyar katonák Afganisztánból

Johnson: nem szabad egyoldalúan elismerni a tálibokat a nyugati országoknak

Boris Johnson brit kormányfő vasárnap azt mondta: a nyugati országoknak nem szabad egyoldalúan elismerniük a tálibokat Afganisztán kormányaként, hanem egységesen kell cselekedniük. “Világossá kell tenni a tálibok számára, hogy országuk nem lehet a terrorizmus melegágya.”

A volt afgán elnök, Ashraf Ghani, miután elmenekült az országból, közösségi oldalán azt írta, azért döntött így, hogy elkerülje a vérontást.

Hasonló cikkünk:  A Daimler elnöke szerint egyre kevesebb alkalmazottra lesz szüksége a Mercedesnek

Több ország is küldött csapatokat, hogy segítsék a menekülést, az USA-nak már 6000 katonája állomásozik a térségben. A repülőtér vasárnap leállította a menetrend szerinti járatok kiszolgálását, és csak katonai szállító repülőgépek indítására szolgál.

Nemzetközi aggodalom az afgán nők jogaiért

Több mint 60 ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a biztonság és a polgári rend azonnali helyreállítására szólítottak fel, és arra kérték a tálibokat, hogy engedjék el azokat, akik ezt szeretnék.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...