fbpx

FRISS HÍREK

Afganisztán tálib irányítás alatt kezdte meg a napot, a volt afgán elnök elmenekült

- Advertisement -

Afganisztán már tálib irányítás alatt kezdte meg a napot, miután vasárnap elfoglalták a fővárost, Kabult. Az afgán kormány összeomlott, jelentések szerint az elnök Üzbegisztánba menekült. A reptéren káosz uralkodik, ezrek próbálnak menekülni a fővárosból, számol be az Euronews.

Trump elnöksége alatt döntöttek az amerikai csapatok kivonásáról, amivel Biden sem hagy fel

Az, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Afganisztánból, még a republikánus Donald Trump elnöksege alatt született döntés. Bejelentése még az amerikai tisztviselőket is meglepte. Az elfogadott béketervben az szerepelt, hogy 2021 májusáig teljesen kivonulnak az országból az amerikai csapatok, a tálibok pedig egy hatalommegosztásról szóló egyezséget kötnek a kormánnyal, cserébe felhagynak az erőszakos akciókkal.

Trumpot közben leváltották, de az amerikai csapatok kivonásával az új elnök, Joe Biden sem hagyott fel. A Fehér Házban arról kérdezték egy sajtótájékoztatón nemrég, hogy megbánta-e, hogy csapatkivonásra utasította az Egyesült Államok haderejét, lezárva ezzel Amerika történelmének leghosszabb háborúját.

„Elköltöttünk több mint 1000 milliárd dollárt 20 éven keresztül. Kiképeztünk és felszereltünk modern eszközökkel több, mint 300 ezer afgán katonát” – mondta Joe Biden. Az afgán vezetőknek össze kell fogniuk. Magukért és a nemzetükért kell harcolniuk – tette hozzá az Egyesült Államok elnöke.

A NATO-kötelékben szolgáló magyar csapatokról Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter még áprilisban azt közölte:

Mi lesz ezután?

A tálibok politikai irodája szerint vége a háborúnak Afganisztánban, és hamarosan tisztázódik az új rendszer formája. A tálib tárgyalási bizottság tagja, Suhail Shaheen úgy fogalmazott, „az afgán nép igénye és akarata egy afgán inkluzív kormány. „Ők akarják ezt a kormányt, tehát ez egy népfelkelés.” Twitteren hangsúlyozta, hogy utasították harcosaikat, hogy hagyják békén az afgán civileket.

Johnson: nem szabad egyoldalúan elismerni a tálibokat a nyugati országoknak

Boris Johnson brit kormányfő vasárnap azt mondta: a nyugati országoknak nem szabad egyoldalúan elismerniük a tálibokat Afganisztán kormányaként, hanem egységesen kell cselekedniük. „Világossá kell tenni a tálibok számára, hogy országuk nem lehet a terrorizmus melegágya.”

A volt afgán elnök, Ashraf Ghani, miután elmenekült az országból, közösségi oldalán azt írta, azért döntött így, hogy elkerülje a vérontást.

Több ország is küldött csapatokat, hogy segítsék a menekülést, az USA-nak már 6000 katonája állomásozik a térségben. A repülőtér vasárnap leállította a menetrend szerinti járatok kiszolgálását, és csak katonai szállító repülőgépek indítására szolgál.

Nemzetközi aggodalom az afgán nők jogaiért

Több mint 60 ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a biztonság és a polgári rend azonnali helyreállítására szólítottak fel, és arra kérték a tálibokat, hogy engedjék el azokat, akik ezt szeretnék.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...