Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Újragondolnák a kecskeméti civilek az avarkezelést – hol maradjon és honnan vigyük el?

- Advertisement -

Lévai Jánosné (Fidesz) önkormányzati képviselő november 26-án avargyűjtést szervez a Műkertvárosban. Nem ő az első (kormánypárti és ellenzéki) képviselő, aki lombseprűt fogva arra toborozza a helyi lakosokat, hogy a köztereken összegyűjtött falevelet zsákba tuszkolva a Városüzemeltetési céggel elszállíttassák.

Az utóbbi időben ezzel kapcsolatban több kecskeméti civil fórumon is felmerült az a kérdés, hogyan lehetne helyben hasznosítani az avart. Hogy miért kell elszállítani onnan is a lehullott falevelet, ahonnan nem feltétlenül lenne szükséges. És az is, működhetne Kecskeméten is – más hazai példákhoz hasonlóan – köztéri közösségi fenntartású komposztáló pont.

Dicséretes dolog, amikor azt látjuk, hogy a járdákról, az autóparkolókból vagy a játszóterekről el lett takarítva a falevél. Ezt azok sem vonják kétségbe, akik arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a lehullott falevéllel a közeli fákat gondozhatjuk. Nem lustaságból mondják ezt, hanem azért, mert így is táplálnák a fát, illetve számos hasznos élőlénynek nyújtanának menedéket. Ha hagyjuk csak elbomlani a fák, bokrok tövében az avart, így a tápanyag is helyben marad, a zöldfelület is ellenállóbb lesz, és nem mellesleg pénzt és kibocsátást is csökkentünk – szól az érvük.

A lehullott falevél a fa számára táplálék

Ott szabadna összeszedni, ahol gondot okoz, például játszótér, gyep, de nem zsákba tenni és elszállítani. A falevél a közelben általában hasznosítható, például fák alatt, ágyásokban, esőkertekben. Ha a közelben van konyhakert vagy közösségi kert, amiből több is van Kecskeméten, például a Hunyadi- és a Széchenyivárosban, ott is hasznosítható – olvasható több hozzászóló egybehangzó véleménye a 10 millió Fa – Kecskemét közösségi oldalán.

Az önkéntesek nemrég többek között a Párkány utcában és a Kodály iskola mögött ültetett fák tövében hasznosították az avart.

Párkány utcában az avarral mulcsoztak / Fotó: 10 millió Fa – Kecskemét facebook

A fővárosi főkertész, Bardóczi Sándor nemrég arról posztolt, hogy a budapesti kerttulajdonosoknak komoly szerepük van a fővárosi zöldfelületek csökkenésében, aki szerint a fővárosi zöldfelületek leginkább a kertvárosok magánkertjeiben csökkennek. A csökkenés okai összetettek:

a kertek beépítése és leburkolása mellett a károkozók által tönkretett növények pusztulása, pótlás nélküli kivágása, vagy helyettük örökzöldek ültetése, no meg a lehullott avar összegyűjtése és elszállítása is mind hozzájárul.

A zöldfelületek csökkenése Kecskeméten is aggasztó probléma. 10 év alatt ugyanis több mint 20 százalékkal csökkent Kecskeméten a zöldfelületek nagysága – amiről mérésekkel alátámasztva elsőként dr. Hoyk Edit geográfus, városökológia szakértő beszélt még 2019-ben. Azóta elindult a városban egy fásítása hullám, amelyben civilek, cégek és az önkormányzat vállal feladatot. Csakhogy a probléma összetett, mert a klímaváltozás okozta negatív hatások csökkentése a megszokottól eltérő és összefüggő gondolkodást igényel mindenkitől.

Nem elég fát ültetni és azt locsolni (amivel a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. gyakran gondban is van, mert a kapacitásait végletekig kimeríti), hanem a városi infrastruktúrát – a mainál nagyobb léptékben – olyan irányban kellene fejleszteni, amely a zöldfelület növelése mellett képes a vízmegtartásra is. A környezettudatos városfejlesztés megköveteli az ipari és a lakossági szennyező anyagok kibocsátásának a csökkentését is, benne a belváros autóktól való tehermentesítését vagy a szállópor-koncentráció visszafogását. (A kecsUP-on több írásunkban jártuk körül a kecskeméti közlekedés buktatóit és fejlesztési terveit, amit itt foglaltunk össze.) És nem utolsó sorban a kecskeméti rossz levegőminőség is súlyos városi üggyé vált, ami egy polcon van a zöldfelület csökkenése okozta kihívásokkal.

A lehullott falevélre ezért egyre többen nem, mint elszállítandó hulladékra tekintenek, hanem a körforgásban lévő élet egy alkotó elemére, amit a legközelebbi helyszínen szükséges visszajuttatni a talajba. Ezért is lehet előrelépés az a kecskeméti zöldfelületi infrastruktúra terv, amiben szándék mutatkozik az avarkezelést is meghatározni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version