fbpx
7.8 C
Kecskemét
2024. március 1., péntek

FRISS HÍREK

Mit kezd a hatósági árakkal egy cukorbeteg vagy aki más miatt diétázik?

- Advertisement -

Étolaj, kristálycukor, búzaliszt, sertéscomb, csirkefarhát, csirkemell, tehéntej. Alapvető élelmiszerek.

De mindenkinek alapvető?

Szó nincs erről. Vannak százezrek, milliók, akik nem valamiféle hóbort miatt, hanem megfontolásból, egészséges életmódot követve, vallásuk miatt, netalán egészségügyi állapotuk miatt nem ehetnek a fenti termékek közül többet sem. Itt vannak péládul a cukorbetegek, legalább 1 millió magyar érintett. Az ő étrendjükön nem igen szerepel kristálycukor, fehérliszt, és mivel az inzulin hatékonyságát a szervezetbe vitt zsír is befolyásolja, nem kevesen az étolajnál minőségibb zsiradékot használnak. Látható tehát, hogy sok százezer cukorbeteg magyar nem nagyon tudja igénybe venni az árstop miatti esetleges kedvezőbb árakat. Húst persze ehetnek ők is, de magában az nem laktató étel, ráadásul a túlzott fehérjefogyasztás sem egészséges, valamilyen köret nem árt hozzá, ami jobb, ha nem sima lisztből készül.

Vagy itt vannak a gluténérzékenyek, akiknek a normál fehérlisztet szintén mellőzniük kell. Esetleg a laktózérzékenyek, akik viszont a sima tejet nem isszák. És ide sorolhatjuk a vegetáriánusokat, vegánokat, akik nem fogysztanak húst, ők is kisebb részben használhatják ki az árstopot.

Hasonló cikkünk:  A kórházak már nem alkalmazhatnak bérnővéreket, a betegellátás látja a kárát

Vagyis diétára kényszerülő vagy önként vállalt diétát folytatók százezrei vannak hátrányban mindenki máshoz képest, aki a listából bármit ehet. Azonban, ha az ország egészén segíteni szándékozik a kormány a bejelentett hét élelmiszer árának befagyasztásával, akkor gondolnia kellene azokra, akik a lista egy részét nem fogyaszthatják. Számukra alternatív megoldásként a felsorolt élelmiszereknek olyan fajtáját (vagy helyettesítőjét) is a listára kellene tenni, ami számukra is egészséges és fogysztható. Konkrétabban: ami nem rontja állapotukat.

Lesz viszont propaganda

Az árstopról szóló kormányrendelet  azt viszont tartalmazza, hogy a felelős kormányzati szereplő megfogalmazását az intézkedésről jól látható és olvasható helyre ki kell tenni. Ez minden bizonnyal a kormány intézkedését hájpoló szöveg lesz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sztrájkbizottság alakult a kecskeméti Mercedes-gyárban

A lassan fél éve folyó bértárgyalások során nem közeledtek eléggé az álláspontok - közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Ezért...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...