fbpx
6.8 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Hatósági áras gázpalack – átverés?

Ahhoz, hogy a kereskedők ne menjenek tönkre nemcsak a gázon spórolnak, de kikerülik a hatósági árat is. Hogy mérsékeljék a veszteséget, kevesebb gázt töltenek a palackokba, így piaci áron tudják eladni. A fűtési szezonban talán nem is ez fog igazán számítani, hanem az, hogy egyáltalán lesz-e elég PB-gáz, mert már most is sokszor napokig kell várni egy-egy szállítmányra.

Ahogy 2010-ben Orbán hatalomra került, meg is indította a rezsiharcot. Az energiahordozók nagy részére hatósági árat vezettek be, vagyis akárhogy alakul a nagykereskedelmi ár, a kiskereskedők csak hatósági áron vagy az alatt adhatják a lakosságnak az adott terméket. 2012 decemberében hoztak egy rendeletet, amelyben a PB-gázpalackok cseréjének akkor érvényes árából levontak tíz százalékot, majd az így kapott összeg lett a hatósági ár. Ez akkor 5215 forintot jelentett a 11,5 kilós palack cseréjénél.

Például 2016-ban, amikor csökkent a gáz piaci ára 3490 forintot kértek a kiskereskedők a palackos gázért, ami 2020-ban lépte át ismét alulról az ötezer forintot. A vezetékes földgáz ára is a hatósági ár alatt volt jó pár évig, de a lakosságnak így is a hatósági árat kellett fizetnie. Vagyis a rezsicsökkentés jegyében a piaci árnál drágábban kaptuk a vezetékes gázt.

Hasonló cikkünk:  Rendelet született az áram rendszerhasználati díjairól

A PB-gáz ára is növekedett az energiaválság miatt. Egy nagykereskedő úgy döntött tavaly, hogy kikerüli a hatósági árat. A jogszabályban a hatósági ár a 11,5 kilogrammos palackokra vonatkozott, elkezdtek 10,9 kilogrammnyi gázt tölteni a palackokba. Vagyis nem a palackok lettek mások, hanem a régi palackokba 0,6 kilogrammal kevesebb gázt töltöttek.

Hasonló cikkünk:  Milyen praktikus bottartó tartozékok segíthetik a horgászatainkat?

Ennek következtében drágábban és kevesebb gázt kap a vevő, de ami lényeg, hogy erre nem vonatkozik a hatósági ár. an, ahol a 10,9 kilogrammosnak nevezett palackok cseréjéért 7800, máshol 8500 forintot kértek, most már a tízezer forintot közelíti az ár, miközben a hatósági ár most is 5215 forint, de ez csak a 11,5 kilogrammos palackokra vonatkozik.

Ha a kereskedők hatósági áron adják a gázt, csődbe mennek a komoly veszteség miatt. Van még olyan nagykereskedő, amelyik forgalmazza a hatósági áras, 11,5 kilogrammos PB-palackot, de kiszolgálási árat számít fel. Enélkül már tönkrement volna.

A fűtési szezon közeledtével sok helyen használják már most is fűtésre a palackos gázkályhákat, így a gond is csak növekedni fog. Miközben a kereskedők veszteséggel működnek, a PB-gázból is hiány van, sokszor napokig kell várni egy-egy szállítmányra.

via Szabad Európa

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...