fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Mindenki az infláció markánsabb lassulását várta

- Advertisement -

Virovácz Péter, az ING Bank vezető gazdasági elemzője szerint örülni kell annak, hogy már hetedik hónapja csökken az élelmiszerinfláció.

A júliusi mérséklődő inflációról elmondta, hogy „a júniusi 20,1 százalékkal szemben az év hetedik hónapjában a statisztikai hivatal mindössze 17,6 százalékos pénzromlást mért.” Hozzátette, hogy „júniusról júliusra 0,3 százalékos áremelkedésről beszélhetünk. Ez utóbbi adat örömteli, mert éppen annyi, amit az év hetedik hónapjában átlagosan mértek az elmúlt húsz évben, sajnálatos viszont, hogy értéke nagyobb, mint amit vártunk.”

Azonban a kormány és az elemzők is markánsabb lassulást vártak. Lassította az áremelkedés tempóját az élelmiszerek mellett a szeszes italok, a dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek, a ruházati cikkek és egyéb árufajták árának alakulása. A mérséklődő inflációban kisebb lett a jármű üzemanyagok árának hatása is.

Hasonló cikkünk:  Napirenden a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítása

Meglepetés volt, hogy a háztartási energia ára jelentősen emelkedett, ami fékezte az infláció mérséklődését – tette hozzá az elemző. Valószínűleg sok olyan háztartás volt, amely átalányt fizetett, de többet fogyasztott, mint amire előzetesen számítani lehetett, ezért magasabb lett az éves elszámoló számla értéke a vártnál.

Elképzelhető, hogy az is benne lehet a drágulásban, hogy számlázási hibák miatt előfordultak egekbe ugró számlák is, bár ennek hatása kisebb lehet, mint a túlfogyasztásé. Arra számítottak, hogy az árfigyelő rendszerrel lehet következtetni a folyamatokra, de nem így lett, teljesen kiszámíthatatlan volt az árak alakulása. Ezért a kötelező akciózástól sem vár bármiféle plusz információt az árak alakulására vonatkozóan – emelte ki az elemző.

via Magyar Hang

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...