5G-s telefonok: tényleg megérik?

- Advertisement -

Már a csapból is az folyik néhány éve, hogy érkezik az 5G-s mobilhálózat, amely teljesen megváltoztatja majd nem csupán internetezési szokásainkat, de rengeteg minden mást is az élet területén – azt is amire még gondolni sem merünk. Egyesek félnek tőle, sőt vannak akik még a Covidot is az 5G tornyokhoz kötik. Mások pedig várják ezt a hatalmas újítást, amely szó szerint meg fogja majd változtatni életünket. Akárhogy is lesz, az 5G kiépítése egyelőre még csak kezdeti fázisban van, viszont az 5G-vel rendelkező mobilok elérhetősége ugrásszerűen megnövekedett. Megéri nekünk vajon beszereznünk jelenleg vagy felesleges pénzkidobás?

Hasznos és nagyon high-tech – de drága összehozni

Az 5G mobilhálózat akkora változó erővel fog bírni, hogy általa beléphetünk a digitalizáció aranykorbába – vagy ha úgy tetszik a robotika korszakába. A technológia valójában sokkal előrébb jár, mint azt látjuk. Az egyetlen korlát, ami miatt nem került még sok minden bevezetésre kizárólag az internet lassúsága. Az 5G viszont lehetővé tenné, hogy ez a sok fejlesztés a hétköznapunk részévé válhasson végre. A robotika, a személyszállítás, az egészségügy, a gyártás, a mindennapi élet és a virtuális valóság ugrásszerű fejlődésen mehetne keresztül. Szó szerint egy másik korszak köszöntene ránk. Viszont van az egész történetnek egy nagy hátránya jelenleg: az 5G hálózat kiépítése nem olcsó mulatság, ezért még el kell telnie pár évnek ahhoz, hogy bárki számára elérhetővé váljon. Pedig globális szinten nagy erőfeszítésekkel dolgoznak azon, hogy a teljes lefedettség megvalósuljon. Tehát igazán nem kell amiatt  aggódni, hogy ez csak álom marad majd. Sok ország érdeke az 5G lefedettség, hiszen olyan innovációk bevezetése a tét, amelyek egy-egy állam esetén azok gazdasági, szociális vagy környezetvédelmi problémáit oldhatnák meg. Probléma pedig akad bőven, amit megoldhatna a hipergyors internet.

Ráérünk még pár évig 5G-s mobilt venni

Az 5G hálózat eszméletlen gyors, 4G-hez képest ég és föld a különbség. Pont emiatt olyan költséges a lefedettség kiépítése. Ezért aki jelenleg ilyen mobiltelefon vásárlásban gondolkodik hazánkban, még nincs elkésve. Az 5G egyik egyértelmű előnye, hogy szinte rögtön betölti azokat az oldalakat amiket felkeresel, akár a Profession weboldalán tervezel új állás után kutatni, akár Youtube videót nézni, vagy ha casinon tervezel játszani egy fárasztó nap után. Viszont a lefedettség hazánk területén jelenleg igen csak hiányos. Ez konkrétan azt jelenti, hogy Budapesten és a Balaton partján kívül más helyen nem igazán élvezhetjük előnyeit. Ez a térkép szerint azt jelenti, hogy hiába az igyekezet, egyenlőre az országban csak a legfrekventáltabb helyeken történik meg a kiépítés. Ezért ha nem valamelyik helyen élsz a kettő közül, akkor nincs sok értelme ilyen telefont vásárolnod egyenlőre. Pár év múlva valószínűleg – ahogy sokan mások ennyi idő után – lecserélnéd most vásárolt telefonod, viszont akkorra már biztos lesz értelme 5G-s mobilra váltani. Érdemes tehát kivárni inkább azt a pár évet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Magyar Péter Kecskeméten zárta Bács-Kiskunban tett körútját

Szerda este érkezett Kecskemétre Magyar Péter országjárása során, a főtéren találkozott szimpatizánsaival és beszédet mondott. Az eseményről a KecsUP...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version