Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A Dobó körúti lakosok és a civilek az élhető belvárosért demonstrálnak szerdán

- Advertisement -

A Dobó körúti lakosok és több kecskeméti civil egyesület közösen tart demonstrációt március 9-én, szerdán 17 órától a Dobó körúton, hogy a Domus parkoló helyére tervezett 2+3 emeletes Univer parkolóház és üzletház építése ellen tiltakozzon.

A tiltakozó megmozdulást a Dobó Körúti Bevásárlóközpont és Parkolóház ELLEN TILTAKOZÓK Csoportja, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület és a több civil közösséget magába foglaló Városi Civil Kerekasztal – Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztala szervezik.

A térre tervezett többemeletes üzletház és parkolóház szerintük ellentétes a közgyűlés által elfogadott környezetvédelmi és közlekedési irányelvekkel, amik a zöldfelületek megóvását és növelését, a kiskörúton belül zéró emisszió zóna kialakítását, a légszennyezés visszafogását, általában az emberközeli és élhető belvárost tűzi célul. A helyi tulajdonosok attól is tartanak, hogy ingatlanjaik érteke csökkenni fog a várható forgalomnövekedéstől és zajártalomtól.

A civilek ezért azt kérik az önkormányzattól és a beruházó Univertől, hogy tegyék mindenki számára megismerhetővé a forgalomszámlálással egybekötött hatástanulmányokat, illetve a döntést megalapozó felméréseket. Egy ilyen volumenű beruházáshoz szerintük sokkal több információt kell megosztani, mert évtizedekre szóló döntésről van szó, ami érinti a teljes belvárost.

Az Univer telekcsere után kapta meg a kecskeméti önkormányzattól a területet

2021. októberben számoltunk be a kecsup-on arról, hogy az Univer cégcsoport földalatti és földfelszíni állásokkal, 2+3 emeletes parkolóházat és üzletközpontot építhet a Dobó körúton, a Domus parkoló helyén, miután a fideszes többségű közgyűlés telekcserével odaadta a területet. Az önkormányzat a beruházást azzal indokolja, hogy ez megoldhatja a belvárosi parkolási gondokat.  A fideszes Falu György alpolgármester pedig azzal érvelt, hogy építeni kell a parkolóházat, mert ott a hely, beruházó is akadt rá, épüljön meg minél hamarabb.

A Dobó körút-ügyről a kecsup-on kívül nem lehetett eddig olvasni sem az adóforintokból műkődő önkormányzatinak hívott sajtóban, sem a megyei lapban. (Az ügyről a cikkeinket itt érhetik el.) A Dobó körúti lakosok azután tartják meg a szerdai demonstrációjukat, miután aláírásgyűjtésbe kezdtek és lakógyűléseken kimondták, hogy nem akarnak a tulajdonuk elé többemeletes parkolóházat és plázát.

Az ügy most itt tart. Hogy milyen irányban változtatják meg a kecskeméti belvárost, az egy most zajló, de még le nem zárt folyamat. Kevesebb autó lesz-e több zöldfelülettel vagy parkolóházzal/üzletházzal bővül-e a belváros, az a következő időszakban fog eldőlni.

- Advertisement -
Exit mobile version