Nagyon kellene az eső, ehelyett száraz és meleg időre van kilátás

- Advertisement -

Az év első három hónapjának rendkívüli szárazsága miatt a tél során nem töltődtek fel kellő mértékben nedvességgel a talajok. Így az aszály már a vegetációs időszak kezdetén megjelent, az ország jelentős részén közepes szintű az aszály már március 20-án, de vannak területek, ahol már a nagyfokú aszály jelei mutatkoznak, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A víz világnapja volt március 22-én

A talaj felső 20 cm-es rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban 40%-os érték alá csökkent a nedvességtartalma. A talajok a téli csapadék hiányában nem tudtak feltöltődni, a fokozódó csapadékhiány miatt pedig folyamatosan száradnak. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás. Így fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelent a fejlődésnek induló őszi vetéseknek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezését követően kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére a belügyminiszter, 2022. március 21-i kezdettel. Ez azt jelenti, hogy a tartósan vízhiányos időszakban nem kell vízkészletjárulékot fizetniük a mezőgazdasági termelőknek, és vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egyszer rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges. Mindez valamelyest hozzájárul ahhoz, hogy öntözéssel mérsékelhetők legyenek a szárazság hatásai.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Szeberényi képviselő ostort ragadott – szavazzon, röhejes vagy inkább cuki?

Megpróbálkozott az ostorpattogtatással Szeberényi Gyula Tamás, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, és a végeredményről egy videót is megosztott közösségi oldalán....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version