Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A Magyar Honvédség több százmillió euró értékben vásárol lőszert a Rheinmetalltól

- Advertisement -

Sikerülhet végre Magyarországnak is teljesíteni a NATO irányelvét és az ország GDP-jének 2 százalékát védelmi kiadásokra költeni? 

Teszi fel a kérdést az azonnali.hu Miközben a magyar kormány kimaradna az ukrajnai háborúból, addig a Magyar Honvédség jól bevásárol német hadilőszerből, mi több, 2023-tól rááll a hadipari gyártására is.

Nem akárhogyan modernizálja magát a Magyar Honvédség, több százmillió euró értékben vásárol lőszert a Rheinmetalltól

Magyarország 2020-ban indította el a Magyar Honvédség modernizálását

A Honvédelmi Minisztérium pontosan ezért nem először fordul a düsseldorfi székhelyű céghez, korábban is rendelt már harcászati eszközt, nevezetesen a Lynx 218 gyalogsági harcjárművet. Már akkor, azaz 2020 végén bejelentette Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, hogy a Rheinmetall hadiipari vállalattal tárgyal egy nagyobb kaliberű lőszergyár létrehozásáról Várpalotán.A Honvédség korszerűsítése a mostani beruházással lép új szintre. Magyarország célja ugyanis, hogy 2031-ig korszerűsítse a még szovjet korabeli rendszerekből álló hadseregét, aminek két fontos oka van:
  • Egyfelől a Szovjetunió szétesése óta nem volt igazán fejlesztve a Honvédség felszerelése, viszont az elöregedő rendszerek helyett a modern hadszíntéren csak a modern védelmi rendszerek biztosíthatnak megfelelő védelmet a hadsereg, és leginkább a gyalogság számára;
  • Másfelől, a NATO-tagságból kifolyólag, Magyarországnak is kötelező (lenne) a ország GDP-jének minimum 2 százalékát védelmi kiadásaira fordítani. Ezt az irányelvet habár egyszer sem sikerült teljesítenünk, 2021-ben azért sikerült elérni az 1,6 százalékot, amivel a NATO-tagállamok között a 15. helyen volt Magyarország;
  • A hatalmas összegű bevásárlás apropója pedig nem más, minthogy a Rheinmetall, mint ahogy a német autógyárak legtöbbje, a olcsó hazai ipari termelést kívánja kihasználni. A magyarországi gyártási költségek ugyanis jóval alacsonyabbak, mint a németországiak. /azonnali.hu/  A jelenlegi tervek alapján tehát Zalaegerszegben épülhet meg Európa egyik legfejlettebb katonai járműgyára, ahol az első magyar gyártású Lynx 2023-ban gördülhet ki a gyártószalagról.
- Advertisement -
Exit mobile version