Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nőtt a személyi sérüléses balesetek száma Kecskeméten – közgyűlési beharangozó

- Advertisement -

Április 28-án csütörtökön 9 órától ülésezik ismét a kecskeméti közgyűlés. Érdemi változás nem történt az országos politikában, ahogy 4 éve, most is a 2/3 ismeretében vitázhatnak egymással a helyi képviselők a Kecskemétet érintő kérdésekről. Aki nyomon követi ezeket az üléseket, azt is látja, hogy az évek alatt lecsökkent a napirendre vett ügyek száma és azok is egyre formalizáltabbak. Ez rendszerszinten összefügg azzal a változással, hogy az autoriter Orbán-rezsimben fokozatosan elvonják az önkormányzati feladatokat és a forráselosztást mindjobban központosítják.

Hogy minőségében hogyan működik az önkormányzatiság Magyarországon és Kecskeméten, azt mindenki politikai oldaltól függően másként ítéli meg. Mindenesetre, ahogy az előző 2/3 alatt százmilliókat vont el a kormány a kecskeméti önkormányzattól, felvetődik újból a kérdés, hogy az újabb Orbán-kormány alatt, hol és milyen formában gyengítik tovább, illetve szervezik át a önkormányzati rendszert. Amire mindig oda kell figyelni, az pedig forráselosztás módja, hogy mi lesz a saját jogon beszedett adókkal és mire adnak és mire nem adnak majd központi forrásokat.

Jelentősen megnőtt a személyi sérüléses balesetek száma Kecskeméten

Az első pontban a képviselők a rendőrség 2021-es beszámolóját hallgatják meg. E szerint tavaly összesen 2085 ismertté vált bűncselekményt tartanak számon, ami darab számra levetítve kevesebb, mint az előző években. Elloptak 4 autót, feltörtek 60-at. A lakásbetörések száma 92 volt. Megemelkedett viszont a rongálások esetszáma, 17%-kal többször okoztak az elkövetők kárt.

A személyi sérüléses balesetek száma 2021-ben 27%-kal megnőtt 2020-hoz képest. Ezen belül a könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 61%-kal, a súlyos sérüléssel járók 4%-kal emelkedtek. 2020-ban 3, 2021-ben 4 halálos baleset történt Kecskeméten.

A legfőbb okok: elsőbbségi jog meg nem adása, gyorshajtás, kanyarodási szabályok megsértése.

Az Akadémia krt. – Nyíri út – Csabay Géza körút körforgalma 240 millió forint hitelből valósul meg

A második pontban a város 2021. évi költségvetéséről és annak végrehajtásáról lesz szó. Az iparűzési adó (IPA) Kecskemét legnagyobb mennyiségű adóbevétele (és nem mellesleg ezen adónem körül zajlik az a politikai vita, hogy a kormány elvegye az önkormányzatoktól). Az IPA mértéke valamelyest emelkedett, 1,6%-ról 1,8%-ra, ami ahhoz is hozzájárult, hogy ismét a 2019-es szintre nőtt az ebből befolyó összeg, mintegy 12,8 milliárd forint.

Az előterjesztésben elolvashatjuk, hogy a még 2020-ban felvett 6,5 milliárd forint beruházási hitelkeretből mire költött a város. 34 darab projektet említenek, köztük például önrészként ebből finanszírozták 24 darab önkormányzati bérlakás felújítását, bölcsődék korszerűsítését. Az Akadémia krt. – Nyíri út – Csabay Géza körút körfogalmához 240 millió forint hitel lehívására volt szükség.

A Modern Városok Program keretében megvalósuló Városháza felújításának az összköltsége 8,2 milliárd forint, amiből a központi támogatás 6,6 milliárd, az önerő pedig 1,5 milliárd. A befejezés tervezett dátuma idén szeptember vége.

Újabb utcai kamerák

A kamerákat az alábbi területekre helyeznék ki:

  • Nagytemplom és Főplébánia közötti terület
  • Városháza és a Nagytemplom közötti terület
  • Vadaskert parkoló
  • Izsáki úti gyalogátkelő az egyetemnél
  • Szolnoki úti gyalogos aluljáró
  • Köztemető – Mécses utca közötti terület, parkoló
  • Kápolna utca – Munkácsy utca kereszteződése
  • Piarista Gimnázium és a templom közti terület
- Advertisement -
Exit mobile version