Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A Németh család rádióját hallgathatjuk a Klubrádió egykori frekvenciáján

- Advertisement -

Összefoglalva az elmúlt bő másfél év történéseit elmondható, hogy minimum 10 évig az ATV-körhöz tartozó Spirit FM sugározhat az egyik legértékesebb fővárosi rádiófrekvencián, a 92,9-en. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság mindent megtett annak érdekében, hogy a jogosultság a Klubrádióról a Németh család érdekeltségére szálljon át, így a döntés nyomán tovább terjeszkedik a Hit Gyülekezetét vezető család médiaportfóliója: Németh Szilárd, a Hit Gyülekezetét irányító és a médiabirodalom jelentős részét tulajdonló Németh Sándor lelkész fia ugyanis az ATV televízió vezérigazgatója is egyben – a 444.hu írt bővebb összeállítást.

Ez a történet jó példa arra, hogy a hatalom, ha érdekei úgy diktálják, a saját jogszabályait is kész megkerülni. A 92,9-es frekvencia hét éven keresztül volt a Klubrádióé, miután három év politikai csatározás végén 2014-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) beleeegyezett, hogy Arató András csatornája közösségi médiaszolgáltatóként használhassa ezt a frekvenciát.

2020 szeptemberében az NMHH közleményben jelezte: ismételt jogsértések miatt nem hosszabbítja meg a 2021. február 14-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultságot. A hatóság azzal érvelt, hogy a médiaszolgáltató a működése során „ismételten vagy súlyosan” megszegte a médiatörvény rendelkezéseit, és ez a jogosultság megújítását kizáró okként van feltüntetve a szerződésben. Arató nem ismerte el az ítélet jogosságát, azzal reagált, hogy „ha lett volna számottevő szabálytalanságunk, akkor számottevő büntetést szabtak volna ki ránk, ilyen azonban sohasem történt (…) mondhatták volna inkább azt, hogy nem szeretik a Klubrádiót”.

A Klubrádiónak – papíron mindenképp – maradt lehetősége megőrizni a jogosultságot, és miután 2020 októberében az NMHH újra kiírta a tendert a 92,9-esre, Aratóék pályáztak is. Ekkor még bőven szólt a frekvencián Klubrádió, mert az eredeti szerződésük ezt 2021. február 14-ig lehetővé tette, de hamar kiderült, hogy erős politikai hátszéllel rendelkező riválisokkal kell megküzdeniük a frekvencia megőrzéséért.

Hogy miért startolt rá a Spirit a Klubrádió által használt frekvenciára, az világos: nagyságrendi különbségekről van szó. Míg a 87,6 hatósugara alig néhány tízezer embert jelent, a 92,9 hivatalosan 1,65 millió fős lefedettséget biztosít, ami a valóságban ennél is több lehet; gyakorlatilag Budapest teljes területén és annak vonzáskörzetében fogható.

A teljes cikk a 444.hu-n olvasható.

- Advertisement -
Exit mobile version