Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Giga tűzijáték lesz augusztus 20-án – ígéri a kormány, de hogy mennyibe kerül, tíz évig nem tudjuk meg

- Advertisement -

Az államalapítás ünnepére Európa legnagyobb tűzijátékával készül a kormány. Több, mint fél órás parádét terveznek, amelyet négynapos programsorozat is kísér – írja a Telex.

Kovács Zoltán vezetésével már fel is állt az operatív törzs, hogy szervezze meg az eseményt – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a július 10-i kormányinfón. A kormányszóvivő akkor azt ígérte, hogy a költségekről – ahogy eddig is – most is időben tájékoztatást fognak adni.

Június végén közérdekű adatigényléssel próbált a Párbeszéd információt szerezni a tűzijáték és a négynapos programsorozat előzetes költségbecsléséről az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon.

A válaszban azonban a számokat nem ismerhetjük meg. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva ugyanis azt írta:

„a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Tavaly közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok. Az MTÜ akkor ezt három és fél hónappal a lap adatigénylése után árulta el.

Az előkészületek rendben folynak, mondta az operatív törzs csütörtöki első ülése után Kovács Zoltán államtitkár. „Európa legnagyobb tűzijátékával” az ezeréves magyar állam történelmének jelentős momentumait tervezik bemutatni. A tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz.

A mega-giga tűzijáték nem mindenki tetszését vívta ki. Például a Szabad a Hang oldalán petíció indult a tűzijáték ellen, amit már több mint 95 ezren írtak alá.

- Advertisement -
Exit mobile version