fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

A Vodafone Magyarország is állami kézbe kerülhet

- Advertisement -

A Media1 részére küldött közleményt a kormányközeli 4iG, amelyből kiderül, hogy előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről.

„Ez lehet az iparág legjelentősebb piacformáló tranzakciója Magyarországon az 1990-es években lebonyolított Matáv privatizáció óta” – mondta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója. A tranzakció értéke 715 milliárd forint, amely a Vodafone Magyarország 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki.

Jelentős lépés ez a 4iG életében, hiszen a Vodafone Magyarországgal kiegészülve a cég távközlési és IT portfóliója annyira bővülhet, hogy piacvezető infokommunikációs vállalatcsoport legyen belőle. A tervezett tranzakció a keresztértékesítési lehetőségek, a teljes vezetékes- és mobilszolgáltatói konvergenciák, valamint a méretarányok révén jelentős növekedési potenciált és kiaknázható szinergiákat biztosít a 4iG számára a B2B és B2C szegmensekben. A társaságok vezetékes és mobil infrastruktúrájának konszolidációja hosszú távú részvényesi értéket teremt az üzemeltetési és fenntartási költségek, valamint a fejlesztésekből és beruházásokból származó megtakarításoknak köszönhetően.

Hasonló cikkünk:  Ha a magánegészségügyben hibáznak, fizetniük kell az állami segítségért

A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos, a Magyar Állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően 2022 végéig zárulhat, derül ki a 4iG közleményéből.

A Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője az előfizetés részesedés arányában. A tervezett akvizícióval létrejövő csoport összességében 7,6 millió db RGU-val rendelkezhet 2022 végére. A 2020-21-es üzleti évben a Vodafone Magyarország éves árbevétele 278 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig meghaladta a 93 milliárd forintot. A vállalat munkavállalóinak létszáma több mint 3 ezer fő.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...